Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérnyomást csökkentő jógagyakorlatok

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A rendszeres jógagyakorlatok jó hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére - derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint a mozgásforma a magas vérnyomás kezeléséhez is hozzájárulhat. "Az eredmények megerősítik, hogy a mozgás hasznos a vérnyomás beállítására" - mondta dr. Howard Weintraub, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa, aki nem vett részt az értekezés elkészítésében.

A munkálatokat Dr. Debbie Cohen, a Pennsylvania Egyetem kutatója vezette, aki hat hónapon keresztül követte 58 férfi és nő értékeit. A vizsgálati alanyok 38 és 62 év közöttiek voltak. Bár a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, a heti két-három alkalommal végzett jógagyakorlatok révén átlagosan 133/80-ról 130/77-re csökkent a vérnyomásuk. Azok körében, akik diétáztak, de nem jógáztak, gyengébb volt a javulás: 134/83-ról 132/82. A speciális étrend és a jóga együtt különösen nagy időráfordítást igényel, ez a kutatók szerint mérsékelhette a pozitív hatást.

Dr. Weintraub úgy fogalmazott, hogy a jógának valóban jótékony hatása lehet magas vérnyomás esetén. A változás ugyan viszonylag kicsi, de "nagyobb mintájú kutatások alapján feltehető, hogy jelentős hosszú távú javulással lehetne számolni". A vizsgálat relatíve rövid időtartamú volt, és a legtöbb résztvevő fiatal volt, illetve a magas vérnyomás enyhébb formájában szenvedett.

Az eredményeket az Amerikai Magas Vérnyomás Társaság éves ülésén ismertették San Franciscóban.

2013.05.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex és az idősödő lélek

Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések