Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pénzért még fogyni is könnyebb

kategória: Elhízás, Pszichológia

A legtöbb ember számára a legnehezebb feladatokat is könnyebb véghezvinni, ha a motivációk között a pénz is szerepel. Egy friss kutatás most arra hívta fel a figyelmet, hogy bizony még a fogyás is könnyebben megy, ha minden egyes leolvadt kilóhoz társul némi pénzjutalom.

A Mayo Klinika által végzett vizsgálat során a fogyni vágyó résztvevőket négy külön csoportba osztották. Ezek közül kettőben anyagi ösztönzéssel segítették az alanyokat, kettőben pedig nem. Minden résztvevő elé azt a célt tűzték ki, hogy havonta két kilótól szabaduljanak meg, ám azokban a csoportokban, ahol a pénz is szerepet játszott, azt a feltételt is megszabták, hogy siker esetén havi 20 dollárt kapnak, ám a kudarc esetén havi 20 dollárt kell fizetniük. A vizsgálat végeztével kiderült, hogy azok, akiket pénzzel motiváltak, egy év alatt átlagosan 4,5 kilót fogytak, míg a többiek csak egy kilónál valamivel többet, ráadásul előbbiek 62 százaléka a kísérlet után is folytatta a fogyókúrát, szemben az utóbbiakkal, ahol 26 százalék volt az arány.

A kutatást vezető Steven Driver úgy véli, a vizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy a pénz nagy motivációs erő lehet még a fogyás terén is, és mivel az Egyesült Államokban az elhízás már nagyon súlyos mértéket öltött, minden új lehetőséget és módszert meg kell ragadni arra, hogy az embereket rávegyék a fogyásra.

2013.03.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések