Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segít jól dönteni a Parkinson-kórra szedett gyógyszer

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia

A Parkinson-kór kezelésében elterjedten alkalmazott gyógyszer az idős emberek egy részében segíthet visszafordítani a döntéshozás öregedéssel járó leromlását - derül ki a Wellcome Trust Centre for Neuroimaging kutatóintézet legújabb kutatásából. A Nature Neuroscience szaklapban publikált tanulmány a felnőttek agyműködési mintáinak változásairól is ír hetven éven felül, amik megmagyarázzák, miért tudnak nehezebben döntéseket hozni, mint a fiatalabbak.


A gyengébb döntéshozási képesség az öregedés természetes velejárója, abból ered, hogy az agyunk kevésbé tud tanulni a tapasztalataiból. A döntéshozás egy része azt jelenti, hogy megtanuljuk megjósolni, milyen valószínűséggel kapunk jutalmat az általunk hozott döntések eredményeképpen. Az agy nucleus accumbens nevű területe felelős azért, hogy értelmezze a döntésből eredő elvárt jutalom és a tényleges jutalom közötti különbséget. Ezek az úgynevezett "jóslási hibák", melyeket a dopamin nevű agyi átvivőanyag jelez, segítenek nekünk saját tetteinkből tanulni és módosítani viselkedésünket, hogy legközelebb jobban döntsünk.

A kutatást vezető dr. Rumana Chowdhury arról számolt be, hogy amikor a dopaminszintet növelő gyógyszerrel kezelték a különösen rossz döntéshozóképességű alanyokat, a jutalmazás alapján történő tanulás szintje egy huszonéves szintjére állt vissza, ami lehetővé tette, hogy sokkal jobban tudjanak döntéseket hozni.

A kutatásban 32 egészséges, a hetvenes éveik elején járó személyt és 22 huszonéves önkéntest vizsgáltak magatartásvizsgálattal és agyi képalkotó vizsgálatokkal. Az idős résztvevőket a dopaminszintet növelő levodopa (L-dopa) gyógyszer szedésével, illetve anélkül vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszeres kezelés helyreállította a dopamin-útvonalakat az idős alanyok agyában, ez javította a teljesítményüket a döntést igénylő feladatokban.

Az, hogy a kutatóknak a dopaminszint manipulálása révén sikerült visszafordítaniuk ezeket az elváltozásokat, azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a jövőben olyan új terápiás módszereket lehet majd kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik az idős embereknek a hatékonyabb működést a közösségben.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések