Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lebomló műanyagvázon forrhat össze a törött csont

kategória: Csontritkulás

Egy új típusú műanyag nagyban egyszerűsítheti a csonttörések gyógyítását. A Southamptoni Egyetem kutatói Richard Oreffo professzor vezetésével az Advanced Functional Materials internetes kiadásában arról számoltak be, hogy háromfajta műanyag ötvözésével olyan anyagot sikerült létrehozniuk, amely kemény, mégis porózus. Ez ideális "állványként" szolgálhat a törött csont számára, és ezt a helyőrző szerkezetet később fel tudja váltani a gyógyulás során kialakuló valódi csontszövet. "A polimer tökéletes méhsejtes szerkezetű, ez lehetővé teszi, hogy az élő sejtek behálózzák. A vérerek is átjárhatják, úgyhogy igazán nagyszerű" - nyilatkozta Oreffo professzor.

A struktúra az emberekben olyan csonttörések kezelésére használható fel, amelyek túl súlyosak ahhoz, hogy maguktól gyógyuljanak. "Súlyos csonttöréssel járó autóbaleset esetén az áldozat leginkább saját őssejtjeit szeretné bevinni - magyarázta Oreffo professzor. - Ez egy valós lehetőség: az állványra betelepíthetjük a beteg saját őssejtjeit." Ha elegendő időt hagynak, az új műanyag teljesen lebomlik az élő szervezetben, és a gyógyult csont önmagában megmarad. A kombináció kitozán, polivinil-acetát és poli-L-laktid ötvözete. Utóbbi biológiailag lebomló polimert már korábban is használták orvosi alkalmazásokban.

Más kutatások is folynak a világon a csonttörések gyógyítására használható különféle anyagok kifejlesztése érdekében, ezért Oreffo professzor úgy véli, korai lenne kijelenteni, melyik a leghatékonyabb. Különböző módszereket kell megvizsgálni, de a kutató szerint a műanyagötvözet nagy előnye az, hogy az állatkísérletekben már sikeresnek bizonyult.

2013.03.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki fájdalomcsillapítás

Minden gesztusunkkal tudatnunk kell súlyos beteg szerettünkkel, hogy a köznapi, merev falakon túlléptünk, s olyan közel vagyunk egymáshoz, amennyire csak lehet. Ne térjünk ki kérdései elől.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések