Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sebhely nélkül műt a robotsebész - képgaléria!

kategória: Gondolta volna?

Margaret Mulloy 67 évesen kezdett egyre fáradékonyabbnak és nyugtalanabbnak érezni magát, először azt gondolta, a tünetek bizonyára az életkorával összefüggő természetes jelenségek.

Azonban egy egyszerű vérvizsgálat során kiderült, hogy a Londonban élő nő panaszait négy, a nyakában található apró mirigy okozza, amelyeket feltétlenül el kell távolítani ahhoz, hogy a tüneteket megszüntessék. A szóban forgó négy apró mirigyeket szaknyelven mellékpajzsmirigynek nevezik és elsődleges feladatuk az, hogy a vér kalciumtartalmát a megfelelő szinten tartsák. Azonban a mirigyek túlműködésével a szervezetben a vér kalciumszintje megemelkedik, ezzel pedig a csontok gyengülését, vesekő képződést és magas vérnyomás betegség tüneteit is kialakíthatják a túlbuzgó mellékpajzsmirigyek.


Hagyományos műtéti eljárással Margaret nyakán egy, körülbelül 5 cm hosszú metszést ejtettek volna, de a már számos területen, így, például prosztataeltávolítások esetében is bizonyított da Vinci orvosi robot segítségével a műtét sebek nélkül is megoldhatóvá vált. Margaret végül a szigetországban először esett át ilyen beavatkozással végzett mellékpajzsmirigy műtéten. A műtét során a robotot vezérlő sebészorvos egyetlen apró metszést ejt a kulcscsont alatt és további hármat a hónalj közelében. Az eljárás legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan apró metszéseket ejtenek, amelyekkel a hagyományos műtéti beavatkozások okozta sebekhez hasonló sebhelyek nem keletkeznek, így egyrészt kisebb a műtét alatti vérveszteség, másrészt a hegesedés is lényegesen esztétikusabb, gyakorlatilag alig látható.  

Mindezidáig hat páciens esett át a világon hasonló beavatkozáson, és a műtét után az érintett Margaret úgy nyilatkozott, lenyűgöző eredménnyel járt az operáció, hiszen csak egy egészen pici heg tanúskodik a műtőben töltött időről. A londoni hölgy úgy véli, mindenkinek fontos, hogy ne éktelenkedjék egy óriási heg a testén, ha ez elkerülhető, és ez a nála fiatalabbak számára kiemelten fontos előrelépés a műtéti technikában.

Képgaléria: HáziPatika.com

2010.03.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések