Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Se só, se cigi - viszont víz, kalóriatáblázat = Egészségbarát Program

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Éttermek, szállodák, mozik és élelmiszereket gyártó cégek csatlakozhatnak majd az egészségbarát programhoz azzal például, hogy a helyiségekben teljesen megtiltja a dohányzást, az étlapon feltünteti az ételek kalória tartalmát, nem tesz ki sót az asztalra (a vendég kérésére természetesen adnak), ingyenes ivóvizet biztosít a vendégeknek, feltünteti, hogy a bevitt kalória ledolgozásához mennyi és milyen mozgás kell.
A mozikban a hangerő szabályozása is előfeltétel, és még sok minden, amit még csak most dolgoz ki a programot kidolgozó szervezet.
Akik a feltételeknek eleget tesznek, azok viselhetik az "Egészségbarát" logót.
Minderre azért is van szükség, mert Magyarországon az Uniós átlagnak többszöröse a szív- és érrendszeri halálozás,

és évente 26 ezren halnak meg dohányzás miatt - az áldozatok egy része nem dohányzott, mások cigarettafüstjét szívta be.

Kiss Róbert Gábor kardiológus arra figyelmeztetett a programot bemutató sajtótájékoztatón, hogy az emberi szervezet nem úgy fejlődött, hogy alkalmas legyen ilyen sok, és gyorsan felszívódó szénhidrát elfogyasztására. Sóból is túl sokat fogyasztunk, és túlzottan feldolgozott élelmiszereket eszünk, kevés mozgás mellett.
Ásványvizek közül például az lehet majd egészségbarát, amelyik 20 mg-nál kevesebb nátriumot tartalmaz.
Péterfia Éva, az Egészségbarát Program projektvezetője azt hangsúlyozta ki, hogy minden nap döntések ezreit hozzuk meg attól kezdve, hogy például a bőr számára egészséges tusfürdővel zuhanyzunk-e reggel.
Naponta több mint 10 ezer vegyi anyagot eszünk meg anélkül, hogy lenne módunk a választásra.
Az Egészségbarát Programot az Egészségügyi Minisztérium és a Lilly Hungária Kft. támogatja azt remélve, hogy a lakosság egészségbarát döntéseket hoz majd mindennapjaiban.
Az első mozik, éttermek nyáron csatlakozhatnak a programhoz.

Kéky Kira

2009.05.31 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések