Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Saját szívükből vett őssejtekkel gyógyították betegek szívét

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Első alkalommal használtak fel a páciensek saját szívéből vett őssejteket arra, hogy helyreállítsák a károsodott szívszöveteket - idézte amerikai kutatók eredményét a BBC hírportálja. A tanulmányban eredetileg az eljárás biztonságosságát kívánták tesztelni, de ennél többet értek el, mert javultak a szív pumpafunkciói is. Szívőssejtekkel eddig csak állatokon végeztek hasonló kezeléseket.

A páciensek bypass-műtéten estek át, eközben vettek szívőssejteket tőlük, amelyeket később laboratóriumi szövettenyészetben szaporítottak tovább egészen addig, amíg 1-2 millió őssejtet nem kaptak. Az így nyert sejteket körülbelül száz nap elteltével fecskendezték vissza a páciensek szívébe a Harvard és a Louisville-i Egyetem kutatói.

Összesen 14 páciensnél alkalmazták a kezelést, körülbelül egyharmaddal emelkedett szívük pumpafunkciójának hatékonysága. Roberto Bolli és munkatársai eredményükről az Amerikai Szívtársaság éves konferenciáján Orlandóban (Florida) számoltak be.

2011.11.22 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések