Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

SMS-ben érkezik a diagnózis?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Új termékek, szolgáltatások

A felesleges járkálástól is megkíméli a betegeket az az informatikai rendszer, amelyet a Pannon és az IQ-Medicina Zrt. mutatott be a sajtó képviselőinek.

Orvoshoz többé-kevésbé gyakran ugyan, de mindenki jár. Mobiltelefonja szinte mindenkinek van (a legutóbbi adatok szerint Magyarország 10,4 millió lakosára 11,7 millió előfizetés jut). Ésszerűnek tűnik hát a kettő összekapcsolása, ám a megvalósítás már nem ilyen egyszerű - mondták a szakemberek, akik bejelentették, hogy rövidesen akár el is felejthetjük a folyton elkallódó leleteket, vizsgálati papírokat.

A megoldás egy olyan informatikai rendszer, amelyet az egészségügy minden szereplője használ majd és könnyen elérhető lesz nekünk, pácienseknek is - legalábbis ezt ígérik a DataMed Egészségügyi Adatkommunikációs Rendszer fejlesztői.

A fejlesztők ötlete azon alapul, hogy a papír alapú egészségügyi nyilvántartás nemcsak elavult, hanem hiányos, sőt adatvédelmi szempontból sem megfelelő.
Hiányosnak is mondható, mert az orvosok minden laborleletből vagy zárójelentésből csak a számukra éppen akkor leglényegesebb, legrosszabb eredményeket jegyzik fel, majd ezek is elsüllyednek a kartonunkban. Az adatvédelemről pedig elég annyit mondani, hogy a legtöbb labor szóbeli bemondásra már ki is adja a leleteinket tartalmazó papírt. A DataMed rendszer ezen gyökeresen változtat majd - ígérte Szabadhegyi Csaba, az IQ-Med Zrt. informatikai vezetője.

Elmondása szerint a jövőben - akár már a jövő évben is - a laboreredményeink és más egészségügyi adataink papír helyett elektronikus úton kerülnek vissza hozzánk, sőt egyenesen orvosunkhoz. Így megszabadulunk a felesleges járkálástól is, hiszen nem kell visszamennünk a leletért (a vizsgálaton azért még továbbra is személyesen kell részt vennünk - figyelmeztetett a szakértő). Ezeket az adatokat aztán esetleges kórházi kezeléseink során is fel tudják használni, így kiváltható a vizsgálatok felesleges ismétlése, amellyel magunknak kényelmetlenségek, a társadalombiztosításnak költséget spórolunk.
Elvileg arra is lesz lehetőség - ígérték - hogy a rendszeren keresztül kommunikáljunk orvosainkkal, például MMS üzenetben küldhetjük el orvosunknak a gyanúsnak talált anyajegyünkről készített fotót, vagy így tölthetjük fel a vérnyomás- illetve vércukormérőnk által rögzített adatokat.

A Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese, Koller György szerint csak olyan eszközök kellenek a szolgáltatás igénybevételéhez, amelyek ma már nagyon sok háztartásban amúgy is megtalálhatók: egy egyszerű számítógép internet-csatlakozással és egy mobiltelefon.
A rendszert jelenleg az orvosok körében tesztelik és terjesztik, jövő évben várhatóan a páciensek is igénybe vehetik.
Dr. Englert Zoltán, az IQ-Medicina Zrt. elnök vezérigazgatója azt ígérte, hogy mindössze évi 3.900 Ft-ért csatlakozhatunk az adatkommunikációs rendszerhez, azaz ennyiért spórolhatjuk meg magunknak mindazokat a kényelmetlenségeket, amiket eddig az egészségügyi rendszer korszerűtlensége jelentett.

Pilling Róbert

2008.11.15 08:25:55

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Barbie középkorúan is hódítani akar

Elég egy pillantást vetnünk az újságok fogyókúrás oldalaira, hogy láthassuk: a nyugati társadalmakban manapság a karcsúság jelenti az egészséget és a szépséget. Nem véletlen hát az evészavarok egyre gyakoribbá válása sem. Sokan rettegnek a túlsúlytól.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések