Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új vizsgálat infarktus gyors azonosítására

kategória: Új termékek, szolgáltatások

A mellkasi fájdalommal kórházba kerülő betegeknél hamarabb felismerhetővé vagy kizárhatóvá válhat a szívroham diagnózisa, ám ez nagyobb költséggel és magasabb sugárzásnak való kitettséggel jár amerikai szakértők szerint. Mindenesetre a kórházban töltött időt csaknem nyolc órával rövidíti meg a mellkasi fájdalommal küszködő páciensek számára az új vizsgálati módszer, amelyet komputertomográfos angiográfiának (CCTA) hívnak.

"A CCTA roppant hatékony eszköz a szívproblémák feltárására. Látni engedi az artériák belsejét, így idejekorán felismerhetőek a koszorúérgondok" - magyarázta a tanulmányt koordináló Dr. Udo Hoffmann, a Massachusettsi Kórház kardiológusa és a Harvard Egyetem orvosi karának professzora. Ha valaki jelenleg mellkasi fájdalommal sürgősségi ellátásra szorul, először EKG-vizsgálaton esik át, amely a szívritmust vizsgálja. Ha épp egy infarktus kellős közepén történik a megfigyelés, a készülék ezt megmutatja, ám a konklúzió más esetekben nem ilyen egyértelmű. Ezért általában vérvételre is elküldik a betegeket, ami többek között kideríti a troponin nevű biomarker szintjét. Amennyiben ez magas, valószínű a szívroham.


Az említett vizsgálatok azonban nem mindig képesek feltárni a mellkasi fájdalom szív- és érrendszeri okát. "Ilyenkor az orvosoknak tudásukban és tapasztalataikban bízva kell döntést hozniuk. Előfordulhat, hogy valaki egyértelműen infarktusos tüneteket produkál, ráadásul bizonyos kockázati tényezők is fennállnak nála, mégis negatívak a leletei" - mondta dr. Hoffmann. A tengerentúli gyakorlat szerint a szakembernek ebben az esetben lehetősége van terheléses teszt végzésére, illetve arra, hogy három napra háziorvosi felügyelet alá helyezze a pácienst.

"Adódnak bonyolult helyzetek is. Például: akiknél alacsony vagy közepes a szívroham esélye, azokat egyik kolléga sem akarja hazaküldeni" - fűzte hozzá dr. Hoffmann. Ezért van szükség pontosabb diagnosztikai módszerre, mellyel egyértelműen megállapítható, mi zajlik a szívben.

A kutatás során véletlenszerűen kiválasztott ezer, mellkasi fájdalommal kórházba került beteget vizsgáltak meg CCTA segítségével, miután egyikük EKG-ja és troponinszintje sem mutatott eltérést. Mindannyian 40 és 74 év közöttiek voltak, 47 százalékuk nő. Az érintettek ellátása 7,6 órával rövidült, és csaknem felüket elbocsáthatták infarktusgyanú hiányában a sürgősségi osztályról - szemben a hagyományos kivizsgálásnál megszokott 12 százalékkal. Az ellátás költsége ugyanakkor körülbelül 937 ezer forintnak megfelelő összegről 990 ezer forintnyira nőtt.

"Aggasztónak találom a pácienseket érő sugárzás mértékét, amely nemcsak a CCTA-nak, hanem többnyire az azt követő izotópos terheléstesztnek és koszorúér-vizsgálatnak tudható be. 10 millisievert mennyiségű sugárzás 2000 emberből egynél rákot okoz, és a kutatásban résztvevők közül néhányan ennél is többet kaptak" - közölte dr. Rita Redberg, a Kaliforniai Egyetem szakorvosa.

A publikáció a New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelent meg.


Animáció: HáziPatika.com

2012.08.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések