Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alkoholmegvonás után gyorsan regenerálódik az agy

kategória: Alkoholizmus, Neurológia

Két hetes teljes absztinencia elegendő, hogy az alkoholista agya felépüljön - olvasható az Alcoholism: Clinical and Experimental Research legutóbbi számában. Más régióknak viszont hosszabb idő kell a regenerációhoz.

Az agy degenerációs betegségeit gyakran kíséri az agyfolyadék megnövekedésével párhuzamosan a működő agyállomány mennyiségének csökkenése. Nincs ez máshogy krónikus alkoholbevitel esetén sem. Ez a térfogatvesztés olyan neuropszichológiai tünetekkel társulhat, mint a memória és a koncentráció gyengülése vagy az ösztönszerű viselkedés erősödése.

Gabriele Ende professzor és a Mentális Egészségügyi Intézet (Németország) munkatársai szerint az ivásos és az absztinens periódusok váltakozása az agy térfogatát is érinti. Egyes folyamatok visszafordíthatatlan sejtpusztulást okoznak, míg mások esetén a károsodás visszafordítható. Ez utóbbiak esetén az agy akár pozitív, akár negatív irányba is változhat.

A vizsgálatba 49 alkoholistát (40 férfi, 9 nő) vontak be, akik egy szenvedélybetegség-kezelő programban vettek részt. Az eredményeket 55, nem alkoholista egyénhez hasonlították. A detoxikációt követő 24 órán belül az agyról képalkotó segítségével felvételeket készítettek, majd felügyelet melletti kéthetes absztinencia után újabb vizsgálatra került sor.

A kutatók megállapították, hogy a 14 napos időszak is elég volt a regenerációhoz - ha csupán az agytömeget tekintették. Hasonló volt a javulás a kisagy állományában is, melyet az alkoholizmus szintén hátrányosan érintett. Mindazonáltal az agy egyes régiói különböző regenerációkészséget mutattak. A felfedezés várhatóan befolyásolni fogja az alkoholizmus kezelését is.

2012.10.29 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések