Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért tájékozódnak nehezebben az öregek?

kategória: Öregedés, Pszichológia

A tájékozódási képesség vizsgálatával rá lehetne jönni, miért hanyatlanak az életkorral a mentális képességek - állítja Scott Moffat pszichológus és gerontológus adjunktus, a Wayne Állami Egyetem egyik kutatója. Elmondta, hogy kutatások igazolták az életkoronkénti eltéréseket a navigáció és a térbeli feladatok végrehajtásának tekintetében. A fiatalabb felnőttek általában jobban tájékozódnak az idősebbeknél, mivel általában térkép-módszer segítségével mérik fel a környezetüket, és benne saját helyük benne. Úgy tűnik, idővel változik a stratégia: az idősebbek egocentrikusabbak, útvonalakban gondolkodnak, hogy célba érjenek.

A kutatók úgy vélik, a stratégiaváltás oka az agy hippokampusz nevű részében rejlik. Képalkotó eljárásokkal kimutatták, hogy a navigációs feladatokat végrehajtó idősebbek esetén a hippokampusz aktivitása csökkent, vagy hiányzott. "Gyanítottuk, hogy a stratégiaváltás lehet az egyik ok, amiért az idősek könnyebben eltévednek, de senki sem igazolta direkt módon, hogy tényleg ez a helyzet" - jelentette ki Moffat. A tájékozódás fontos kognitív képesség, de idővel elveszhet, súlyos esetekben pedig akár az Alzheimer-kór egyik korai jele is lehet.

Virtuális feladatokat adtak 99 embernek, 55 és 85 éves között, a fiatalabbak közül pedig 54-nek. Egyszerű útvesztővel mérték fel, hogy melyik módszert használják. Majd arra kérték őket, hogy keressenek meg egy eldugott helyet egy nagy, nem szimmetrikus, virtuális szobában. Az idősebbek gyakrabban folyamodtak az egocentrikus megoldáshoz, míg a fiatalabbak körében kiegyenlítettebb volt az eloszlás. "Ez a kutatás mutatta ki eddig a legvilágosabban, hogy más életkorban más preferenciarendszer alapján választunk a stratégiák közül a térbeli tájékozódási feladatok során" - mondta Moffat.

Az idősebbeknek több időbe telt kijutni az útvesztőből. Ez azt mutatja, hogy a stratégia előre jelezheti a teljesítményt. "Már azelőtt is tudtuk, hogy az öregek nehezen tájékozódnak. Most kiderült, ennek az egyik mögöttes oka az lehet, hogy valószínűleg kevésbé hatékony technikával dolgoznak" - tette hozzá a kutató. Moffat meglepődött azon, hogy az idősek mennyivel inkább az egocentrikus módszert választották: csak 18 százalék maradt az allocentrikus stratégiánál.

2012.02.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rendben vannak a veséi?

Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések