Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rossz zsírból jó zsír

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Az élő szervezetek barna és fehér zsírsejtjei egyik típusból a másikba konvertálhatóak - bizonyították be elsőként a Zürichi Műszaki Egyetem munkatársai. Egereken vizsgálták a jelenséget, az eredmény segít megérteni a barna zsírsejtek eredetét - ezek ugyanis kulcsfontosságúak az elhízás elleni terápia során.

Az emlősökben, így az emberekben is kétféle zsírsejt van jelen. A fehérek rugalmas energiatárolásra alkalmasak, és bőséges kalóriabevitel esetén termelődnek. A zsír lipidcseppekben tárolódik, amelyeket a test energiaszükséglet jelentkezésekor mozgósít. A barna zsírsejtek működési mechanizmusa ellentétes: feladatuk az energiafelhasználás segítése a zsír és a cukor hővé alakításával. A barna zsírsejtek már a csecsemőkben is jelen vannak, csakúgy, mint a felnőttek szervezetében, így az utóbbi időben számos kutatás irányult termelődésük módjára.

Köztudott, hogy az emberek és az egerek is képesek alkalmazkodni az alacsony hőmérsékletű környezethez barna zsírsejtek termelésével a fehér zsír raktárakban. Ezeket "brite" zsírsejteknek hívja a szakirodalom a barna (brown) és a fehér (white) szavak egybeolvasztásával. A brite zsírsejtek eredete mindeddig nem volt tisztázott. Az előfeltevés szerint bizonyos megelőző állapotú sejtekből alakulhatnak ki, majd eltűnnek, ha már nincs rájuk szükség. A másik elképzelés alapján pedig átalakulás lehetséges fehér és a barna típusok között.

A svájci kutatók Christian Wolfrum laboratóriumában eltérő hőmérsékleti körülményeknek tették ki a kísérleti egereket. Egy hétig 8 Celsius fokon tartották, majd szobahőmérsékletre helyezték őket. A hidegben az egerek szervezete barna zsírsejteket termelt a fehérzsírraktárakban, mégpedig brite sejteket generáló folyamattal. Melegbe kerülve ezek a sejtek ismét fehérré váltak. A genetikai hasonlóság miatt valószínűsíthető, hogy embereknél is ugyanez a folyamat menne végbe.

"Az elhízás hatékony kezeléséhez rá kell jönnünk, hogy a fehér zsírsejtek hogyan alakíthatók barnává" - összegezte Christian Wolfrum, aki a témához kapcsolódó további kutatásban is részt vesz. A mostani eredmények a Nature Cell Biology folyóiratban jelentek meg.

2013.05.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések