Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új kényszerbetegség: rossz szagok képzelése

kategória: Gondolta volna?, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A legtöbb ember számára nagyobb problémát jelentene az, ha nem venné észre, hogy kellemetlen testszagot áraszt, mint az, ha csak azt hinné, hogy kellemetlen testszaga van. Azok azonban, akik szaglószervi referencia szindrómában (ORS) szenvednek - aminek következtében szinte folyamatosan úgy érzik, hogy kellemetlen testszaguk van - biztos, hogy szívesebben lennének valóban büdösek.

A betegség annyira súlyos, hogy a szakértők azon is gondolkodnak, hogy külön fejezetet szenteljenek neki a Mentális Rendellenességek Kórmeghatározó és Statisztikai Kézikönyvében. "Ez egy nagyon titkolt rendellenesség, a betegek ugyanis szinte mindig rendkívüli módon szégyellik magukat - nyilatkozta Dr. Katharine Phillips, a Brown Egyetem munkatársa - Ezek a betegek szinte állandóan szenvednek valamitől, ami tulajdonképpen nem is létezik."

Dr. Phillips szerint a betegek több mint háromnegyedének gyakran vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai. A legtöbben inkább otthon maradnak, folyamatosan tisztálkodnak és mossák a ruháikat, mert úgy érzik, hogy szájuk, hónaljuk, illetve nemi szerveik bűzlenek.

A betegség jellege miatt a betegek pontos száma ismeretlen. "Bár a legtöbben nem is hallottak róla, a betegség gyakoribb lehet, mint gondolnánk" - nyilatkozta a szakértő.

Egy korai, 1970-es kutatás szerint a betegek öt százalékánál várható, hogy valóban öngyilkosságot kísérelnek meg. Ez Dr. Phillips szerint nagy aggodalomra adhat okot. "Hiszem, hogy valóban szükség lenne az ORS tanulmányozására és egy esetleges gyógymód kifejlesztésére" - nyilatkozta Dr. Phillips.

2010.06.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések