Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új kényszerbetegség: rossz szagok képzelése

kategória: Gondolta volna?, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A legtöbb ember számára nagyobb problémát jelentene az, ha nem venné észre, hogy kellemetlen testszagot áraszt, mint az, ha csak azt hinné, hogy kellemetlen testszaga van. Azok azonban, akik szaglószervi referencia szindrómában (ORS) szenvednek - aminek következtében szinte folyamatosan úgy érzik, hogy kellemetlen testszaguk van - biztos, hogy szívesebben lennének valóban büdösek.

A betegség annyira súlyos, hogy a szakértők azon is gondolkodnak, hogy külön fejezetet szenteljenek neki a Mentális Rendellenességek Kórmeghatározó és Statisztikai Kézikönyvében. "Ez egy nagyon titkolt rendellenesség, a betegek ugyanis szinte mindig rendkívüli módon szégyellik magukat - nyilatkozta Dr. Katharine Phillips, a Brown Egyetem munkatársa - Ezek a betegek szinte állandóan szenvednek valamitől, ami tulajdonképpen nem is létezik."

Dr. Phillips szerint a betegek több mint háromnegyedének gyakran vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai. A legtöbben inkább otthon maradnak, folyamatosan tisztálkodnak és mossák a ruháikat, mert úgy érzik, hogy szájuk, hónaljuk, illetve nemi szerveik bűzlenek.

A betegség jellege miatt a betegek pontos száma ismeretlen. "Bár a legtöbben nem is hallottak róla, a betegség gyakoribb lehet, mint gondolnánk" - nyilatkozta a szakértő.

Egy korai, 1970-es kutatás szerint a betegek öt százalékánál várható, hogy valóban öngyilkosságot kísérelnek meg. Ez Dr. Phillips szerint nagy aggodalomra adhat okot. "Hiszem, hogy valóban szükség lenne az ORS tanulmányozására és egy esetleges gyógymód kifejlesztésére" - nyilatkozta Dr. Phillips.

2010.06.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

tovább


Szponzorált hirdetések