Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rossz lehelet gyomorfekélyt okozó baktériumtól

kategória: Fog- és szájbetegségek

A gyomorfekélyt és rákot okozó baktérium kellemetlen lehelethez is vezethet - állítja egy tanulmány, mely a Journal of Medical Microbiology decemberi számában jelenik majd meg. A tudósok most először találtak Helicobacter pylorit olyan emberek szájában, akik nem mutatták a gyomorbetegségek tüneteit.


A szájban több mint 600 különböző baktériumfajta él, melyek közül néhány betegséget okoz. A Helicobacter pyloriról nemrég derült ki, hogy gyomorfekélyt okoz, és felelős az emésztőszervi rákok nagy hányadáért. A tudósok becslése szerint a fejlett országokban az emberek 20-80 százaléka, a fejlődő világban pedig a 90 százaléka hordozza a baktériumot.

"A tudósok mostanában fedezték fel, hogy a H. pylori a szájban is élhet" - mondta Dr. Nao Suzuki, a japán Fukuoka Fogorvosi Karáról. "Meg akartuk állapítani, hogy ez a baktérium okozhat-e rossz leheletet, ezért a szájszagra panaszkodó betegeket megvizsgálták, hogy megtalálható-e szervezetükben a H. pylori."

A kutatók a rossz szájszagú 326 japán beteg közül 21-nél találtak H. pylorit (6,4 százalék). Náluk a rossz szájszagot okozó gázok koncentrációja és a szájüregi betegségek száma jelentősen magasabb volt. Az ínybetegséggel küzdők közül 102 emberből 16-nál (15,7 százalék) találtak H. pylorit a szájban.

"A rossz lehelet elterjedt probléma az emberek körében, nagy részben ínygyulladás, nyelvlepedék, elhanyagolt szájápolás és rossz tömések okozzák" - mondta Dr. Suzuki. "A baktérium kellemetlen illatanyagokat termel, például hidrogénszulfidot, metil-mercaptant és dimetil-szulfidot. Az orvosok gyakran ezen összetevők szintjét mérik meg a probléma feltárása érdekében. A rossz leheletet okozhatják emésztőszervi betegségek is."

A H. pylorit hordozó betegek nyálában több a vér és szintén megtalálható náluk a Prevotella intermedia, mely az egyik leggyakoribb parodontális baktérium. "Habár a H. pylori jelenléte nem közvetlenül okoz szájszagot, összefügg az ínybetegségekkel, melyek már felelőssé tehetők a kellemetlen leheletért" - mondta Dr. Suzuki. "Most meg kell vizsgálnunk az összefüggést a szájban és a gyomorban található H. pylori között. Reméljük, hogy felfedjük azt, milyen szerepet játszik a szájüreg abban, hogy a H. pylori gyomorbetegségeket okozzon."

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések