Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyító ételek

kategória: Táplálkozás

Egészségi problémák kézenfekvő megoldása lehet, ha jobban odafigyelünk az étkezési szokásainkra. Az alábbiakban egy-két példa szerepel ezekre az igen gyakori panaszokra, valamint azok megoldási lehetőségeire.

A száj szélének kiszáradását például a B2 vitamin hiánya is okozhatja, hiszen ez a vitamin felelős többek között a bőr megújulásának elősegítéséért. A hiány leküzdésére akár napi egy pohár tej elfogyasztása is elegendő lehet.

Az ízek érzésének csökkenését okozhatja a cinkhiány. A cink többek között az ízlelőbimbók működését illetve a nyálban található enzimek fejlődését is segíti. Hetente körülbelül 25 dkg vörös hús elfogyasztása akár meg is oldhatja ezt a problémát.

A gyomorbántalmaknak az oka lehet az A vitamin hiány is. Ennek kiküszöbölését fokozottabb zöldségfogyasztással (például egy répa elrágása naponta) vagy kéthetenkénti májfogyasztással tudjuk segíteni.


Ha gyakran érzi magát valaki morcosnak, harapósnak vagy nagyon sápadt, illetve körömproblémái vannak, az lehet a vashiány jele is. A vas ugyanis a vörösvérsejtek oxigénszállításának egyik fontos segítője. Az alacsony mértékű vashiányt a vitaminnal dúsított reggeli müzli vagy egy jó adag marhahús, valamint tojás, csonthéjasok fogyasztásával ellensúlyozhatjuk.

A megdagadt bokát a kálium hiánya okozhatja, míg általános csont- és izomfájdalmakat a D-vitaminé. A káliumhiányra kézenfekvő megoldás lehet napi nagyobb mennyiségű gyümölcs, különösen banán fogyasztása, hiszen ezek káliumban igen gazdagok. A D-vitamin bevitele pedig könnyen megoldható, ha hetente kétszer olajos halat fogyasztunk, vagy csak egyszerűen eltöltünk 20 percet a napon.

2013.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések