Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Emlőrákos ne igyon zsíros tejet

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Megnövekedett halálozási kockázattal kell szembenézniük azoknak a betegeknek, akik az emlőrák diagnózisának felállítását követően magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak - állítja a Kaiser Permanente Intézet (Kalifornia, Egyesült Államok) felmérése. A Journal of the National Cancer Institute oldalain bemutatott tanulmány az első, mely az emlőrákos betegek klinikai kimenetele, illetve a magas és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása közötti potenciális kapcsolatot taglalta.


Korábbi vizsgálatok szerint az ösztrogén nevű hormonnak való nagyobb kitettség és az emlőrák között kapcsolat van, az ösztrogén kézenfekvő forrása pedig a fejlett világban a tehéntej, mely általában terhes egyedektől származik. Mivel az ösztrogén zsíroldékony anyag, így merült fel, hogy különbség lehet a magas és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek között.

A felmérésben korai stádiumú, 1997 és 2000 között diagnosztizált emlőrákos beteg vett részt. Azok között, akik napi egy vagy több alkalommal fogyasztottak zsírban gazdag tejtermékeket, magasabb volt a halálozási arány, mint a kevesebb zsírt fogyasztók között - ez nem csupán a daganattal kapcsolatos, de az attól független halálozást is érintette.

Candyce H. Kroenke professzor és munkatársai az utánkövetési időszakban 49 százalékkal magasabb kockázatot kalkuláltak a teljes, és 64 százalékkal magasabbat az emlőrákkal kapcsolatba hozható halálozás tekintetében. A vizsgálat figyelembe vette a tejalapú krémeket, a tejitalt, a kondenzált tejet, illetve tejport, a pudingokat, a jégkrémeket, a sodót, a gyümölcsös-tejes süteményeket, valamint a sajtokat és joghurtokat is.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések