Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A láb keringését fenyegető 4 legnagyobb veszély

kategória: Diabétesz, Dohányzás, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy friss kutatás ismét alátámasztotta, hogy a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint mind hozzájárulnak a láb keringésének romlásához, azaz a perifériás artériabetegség (PAD) kialakulásához. Az Amerikai Szívszövetség tájékoztatása szerint a PAD során a perifériás artériák beszűkülnek - leggyakrabban a medence és a láb területén. Ez az állapot fokozza a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

A kutatásban közel 45 ezer amerikai férfi vett részt, akiket több mint két évtizeden át követtek nyomon. Ez idő alatt 537 PAD-os esetet diagnosztizáltak. A bevezetőben már említett négy kockázati tényező egyenként és függetlenül is jelentősen összefüggött a PAD-ra való fokozott hajlammal. A PAD-os betegek 96 százalékánál legalább egy fenn is állt ezek közül. A kutatás Michel Joosten vezette, a Beth Israel Deaconess Kórház és a Harvard Orvosi Karának munkatársa, a cikk a Journal of the American Medical Association című folyóiratban jelent meg.

Arra is fényt derítettek, hogy akinél egyik kockázati tényező sem állt fenn, annál 77 százalékkal csökkent a PAD kialakulásának esélye. Minél régebb óta jelen voltak a befolyásoló tényezők, annál jobban emelkedett a kockázat.

Két szakértő is üdvözölte az eredményeket. "Ez a fontos kutatás megerősíti a korábbi munkák felfedezéseit - jegyezte meg Dr. Kenneth Ong, a Brooklyn Kórház kardiológiai osztályának vezetője. - Nagy számú résztvevő bevonásával hajtották végre, akiket hosszú időn át követtek nyomon." Dr. Maja Zaric, a Lenox Hill Kórház intervenciós kardiológusa, aki sok PAD-os beteget kezel, azt is hozzátette, hogy az artériás betegségekhez kapcsolható kockázati tényezők általában a szívbetegségekkel is összefüggésben állnak, de a PAD esetén a kapcsolat erősebbnek tűnik. Külön kiemelhető a sorból a dohányzás. "Ami azt illeti, a kutatás arról is beszámolt, hogy a dohányzás még a leszokás után 20 évvel is hátrányosan befolyásolhatja az artériák állapotát. Ettől függetlenül érdemes fontolóra venni a leszokást, mert ebben az esetben harmadára csökken a PAD veszélye a dohányzást folytatókhoz képest. Most, hogy a PAD főbb kockázati tényezőit megállapították a férfiakra nézve, meg kellene vizsgálni az életmódváltás hatásait, és a nőket sem szabad kifelejteni a kutatásokból."

2012.11.02 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések