Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szennyezett levegő rongálja az agyat

kategória: Gondolta volna?

Az erősen szennyezett levegő visszavetheti az idősebbek mentális teljesítményét. Egy új vizsgálat során több mint 14 ezer, 50 év feletti embert vizsgáltak meg. Az Egyesült Államok Nyugdíjas Egészség 2004 Kutatásának adatait a Környezetvédelmi Ügynökség által mért, a levegőben található finomrészecskék  átlagos éves mennyiségével vetették össze.

A magas részecskekoncentrációjú helyeken élők rosszabbul teljesítettek a mentális képességeket felmérő teszteken, melyek keretében felmérték az emlékezetet, az ismereteket, nyelvi képességeket és a figyelmet. Az összefüggés azután is fennállt, hogy rögzítették az egyéb befolyásoló tényezőket, mint amilyen az életkor, a származás, az iskolai végzettség, a dohányzás, a szív és a tüdő állapota.

A finomrészecskék szintje 4,1 és 20,7 mikrogramm/köbméter közt mozgott. Minden tizednyi emelkedést 0,36 pontos teljesítménycsökkenéssel lehetett összekapcsolni, ez megfelel nagyjából három évnyi öregedésnek. Az eredményeket az Amerikai Gerontológiai Társaság San Franciscóban megtartott éves gyűlésén tették közzé.

Ez az első országos szintű kutatás, mely kimutatta, hogy a légszennyezés miképpen befolyásolja az idősebb felnőttek mentális képességeit. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy a finomrészecskék aránya fontos környezeti kockázati tényező lehet az agyműködés szempontjából. "Az öregedésből származó egészség- és funkcióromlás miatt az éltesebb korosztály különösen érzékeny a szennyezett levegő káros hatásaira - mondta el a kutatás társszerzője, Jennifer Ailshire, az Amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet munkatársa. - A légszennyezés összefüggésbe hozható a keringési és légzési problémák megnövekedésével, sőt akár az idő előtti elhalálozással is. Egyre több adat bizonyítja, hogy a rossz levegő kedvezőtlen hatással lehet az agy egészségi állapotára és működésére."

2012.11.26 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések