Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Teljesítménycsökkentő hátizsák

kategória: Gondolta volna?

A Derby Egyetem sport- és edzéstudományi szakértőinek vizsgálatai szerint jelentősen csökkentheti a fizikai teljesítményt, ha mozgás közben hátizsákot viselnek a testedzést végzők. Ez különösen a katonák szempontjából fontos, hiszen nekik gyakorlatozás közben gyakran 20-30 kilós hátizsákokkal kell mozogniuk.

A tudósok, hogy fel tudják mérni a hátizsák viselésének fizikai teljesítményre és izomfáradtságra gyakorolt hatásait, a mostani kutatásban részt vevőket egy 25 kilogrammos hátizsákkal sétáltatták egy órán át, majd le kellett futniuk egy 2,4 kilométeres távot (a brit hadsereg alap edzésprogramja szerint) olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudták. "Egy ilyen nehéz csomag cipelése komoly megterhelést jelent a légzőrendszer számára, mind a mellkas falára nehezedő súly, mind a szíjak visszatartó ereje miatt - mondta Mark Faghy PhD hallgató, aki dr. Pete Brownnal közösen vezette a vizsgálatokat. - Emiatt megváltozik a légzés edzés közben, minden egyes lélegzetvétel hatalmas erőfeszítésbe kerül, ennek következtében a légzőizmok nagyon hamar kifáradnak. A hátizsákot nem viselők fáradtság-szintjével való összehasonlításkor jelentős teljesítménycsökkenést figyeltünk meg a hátizsákkal edzők esetében. A hátizsákkal edzők esetében főleg a légzőizmok fáradtságszintje emelkedett jelentősen."

"Az ilyen jelentős befolyásoló tényezők akár élet és halál felett is dönthetnek bizonyos éles katonai helyzetekben, ezért rendkívül fontos, hogy szélesebb körben, aktív katonai szolgálatot teljesítők bevonásával is megismételjük a vizsgálatokat a későbbiekben" - tette hozzá dr. Pete Brown.

2013.05.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések