Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Romló életkilátások Alzheimer-kórral

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

A chicagói Rush Egyetemi Klinikai Központ kutatói kiderítették, hogy az Alzheimer-kórban, vagy enyhe időskori elbutulásban (demenciában) szenvedő idősek rövidebb élettartamra számíthatnak.


Nincs különbség azonban ilyenkor a fehér és fekete bőrű betegek közt. Összesen 1715 idős embert (átlagéletkor 80 év) vontak be a vizsgálatba, 52 százalékuk volt fekete. Minden résztvevő kórtörténetét rögzítették, mindenkit megvizsgált egy ideggyógyász, felmérték a gondolkodást, tanulást és memóriát. 17,3 százalékról derült ki, hogy Alzheimer-kórban szenved, 34,8 százalékuknál diagnosztizáltak enyhe demenciát, 1,2 százalékban más típusú demenciát találtak, és 46,8 százalékukban nem állapítottak meg kognitív károsodást.

Az utánkövetés tíz éve alatt a résztvevők 37 százaléka: az ép memóriájúak 26 százaléka, az enyhe demenciások 40 százaléka, az Alzheimer-kórosok 59 százaléka, valamint az egyéb típusú demenciában szenvedők 60 százaléka hunyt el. Az Alzheimer-kór háromszorosára, az enyhe demencia ötven százalékkal fokozta a halálozás rizikóját. Az Alzheimer-kór egyre előrébb lép a vezető halálokok listáján. Korábbi eredményekkel szemben - melyek szerint a fekete Alzheimer-kóros betegek hosszabb ideig élnek - ezúttal nem találtak összefüggést a bőrszín és az életkilátások között.

Az eredmények az Archives of Neurology júniusi számában olvashatók.

Animáció: HáziPatika.com

2009.07.13 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések