Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Romániában ingyenes lesz a HPV oltás!

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, HPV, Nőgyógyászat

Romániában térítésmentesen vehetik fel a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be a román egészségügyi miniszter.

A HPV oltás a méhnyakrák kialakulását 100 százalékban megelőző vírus, melyet hétfőtől a 110 000 Romániában élő 11 éves lány térítésmentesen megkap.
"Az elmúlt 20 évben Románia vezette Európában a méhnyakrák okozta halálozások listáját, ráadásul a méhnyakrák okozta halálozások száma emelkedő tendenciát mutat. Ezért tartottuk szükségesnek ezt a lépést" - mondta el Eugen Nicolaescu.

Romániában évente 3000 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, a betegség naponta átlagosan 6 nő halálát okozza. Ma Romániában ez a legtöbb halálozást okozó daganattípus a 15 és 44 éves nők körében.
Nicolaescu elmondta, hogy a kampány 23 millió eurós költséggel jár, mely harmada annak az összegnek (70  millió eurónak megfelelő összeg), melyet a méhnyakrákos nők kezelésére fordít az ország egy évben.

Az Európai Unió tagországai közül már bevezették a térítésmentes HPV-vakcinát Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is.

2008.11.24 12:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések