Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Romániában ingyenes lesz a HPV oltás!

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, HPV, Nőgyógyászat

Romániában térítésmentesen vehetik fel a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be a román egészségügyi miniszter.

A HPV oltás a méhnyakrák kialakulását 100 százalékban megelőző vírus, melyet hétfőtől a 110 000 Romániában élő 11 éves lány térítésmentesen megkap.
"Az elmúlt 20 évben Románia vezette Európában a méhnyakrák okozta halálozások listáját, ráadásul a méhnyakrák okozta halálozások száma emelkedő tendenciát mutat. Ezért tartottuk szükségesnek ezt a lépést" - mondta el Eugen Nicolaescu.

Romániában évente 3000 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, a betegség naponta átlagosan 6 nő halálát okozza. Ma Romániában ez a legtöbb halálozást okozó daganattípus a 15 és 44 éves nők körében.
Nicolaescu elmondta, hogy a kampány 23 millió eurós költséggel jár, mely harmada annak az összegnek (70  millió eurónak megfelelő összeg), melyet a méhnyakrákos nők kezelésére fordít az ország egy évben.

Az Európai Unió tagországai közül már bevezették a térítésmentes HPV-vakcinát Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is.

2008.11.24 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések