Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robotok segítenek a vesedaganatosok műtéti kezelésében

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

A New York Presbiteriánus Kórház és a Kolumbia Egyetem Egészségügyi Központ közös klinikai kísérleteinek köszönhetően újabb áttörést értek el a robotokkal végzett műtétek terén. A veserákos betegek gyorsabb felépülésre és kevésbé fájdalmas gyógyulásra számíthatnak a robotokkal végzett műtétek után.

 

Az Intuitive Surgical által kifejlesztett legújabb generációs da Vinci S Műtéti Rendszert használva az orvosok a hason ejtett apró vágásokon keresztül operálhatnak, így elkerülve az erősen invazív műtéteket. Az orvosok a robotkarok segítségével eltávolítják a rákos szöveteket, majd helyreállítják a megmaradt egészséges részeket. A műtéti eljárást végig egy másik karon elhelyezkedő kamera segítségével kísérhetik figyelemmel.

"A sztereoszkópikus nézet segítségével az orvosoknak nagyobb rálátása van a műtéti területre, és az apró robotikus karok finomabb vágásokat és öltéseket tesznek lehetővé" - nyilatkozták Dr. Ketan Badani és Dr. Jaime Landman, a Presbiteriánus Kórház robotikus műtéti csoportjának vezetői.

"A da Vinci segítségével olyan komplex rekonstrukciós műtéteket végezhetünk a vesén, amelyek normál laparoszkópiás módszerrel szinte elképzelhetetlenek - nyilatkozta Dr. Badani a Kolumbia Egyetem urológus segédprofesszora - Ez azt jelenti, hogy nemcsak a veseátültetések számát csökkenthetjük, de azokét is, akiknek amúgy állandó dialízisre lenne szükségük a tumor eltávolítása után."

A műtőrobotokat-amelyeket eddig legfőképpen prosztataműtétek esetében alkalmaztak-egyre szélesebb körben használják. A vesedaganatok gyógyítása mellett Dr. Badani és Dr. Mitchell Benson a hólyagrák kezelésében is szép eredményeket értek el a da Vinci segítségével.

2008.08.04 04:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább


Szponzorált hirdetések