Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robotok gyógyítják az embereket?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet

A robotsebész után itt a robot ­altatóorvos, lassan az emberek kiszorulnak a műtőből - hihetné az ember.

Persze ez nincs így, a most kifejlesztett robot aneszteziológus sem végezheti önállóan a munkáját, lesz mellette egy ember is. Kanadai tudósok alkották meg azt a berendezést, amely az operációk során gyógyszereket adagol a betegbe, és figyeli is a gyógyszerek hatását, a páciens életjeleit.

A montreali McGill Egyetem tudósai szerint a rendszer az emberhez képest gyorsabban és pontosabban képes kiszámolni a megfelelő gyógyszer dózisokat az anesztézia bármely adott pillanatában. Arra tervezték, hogy biológiai információkat értékeljen, és folyamatosan alkalmazkodjon a változásokhoz, sőt monitorozási hibákat is képes felismerni.

A McSleepy elnevezésű robot csak megkönnyíti a munkát, de nem fogja felváltani az aneszteziológust a műtőben" - közölte Dr. Thomas Hemmerling, az egyik fejlesztő. A készülék kifejlesztése öt évbe telt, és hét műtét során tesztelték, ám további több ezer alkalommal kell még tesztelni, mielőtt a kutatók megkapnák a kanadai egészségügyi hivatal jóváhagyását.

2008.05.09 09:03:02

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések