Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robotok gyógyítják az embereket?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet

A robotsebész után itt a robot ­altatóorvos, lassan az emberek kiszorulnak a műtőből - hihetné az ember.

Persze ez nincs így, a most kifejlesztett robot aneszteziológus sem végezheti önállóan a munkáját, lesz mellette egy ember is. Kanadai tudósok alkották meg azt a berendezést, amely az operációk során gyógyszereket adagol a betegbe, és figyeli is a gyógyszerek hatását, a páciens életjeleit.

A montreali McGill Egyetem tudósai szerint a rendszer az emberhez képest gyorsabban és pontosabban képes kiszámolni a megfelelő gyógyszer dózisokat az anesztézia bármely adott pillanatában. Arra tervezték, hogy biológiai információkat értékeljen, és folyamatosan alkalmazkodjon a változásokhoz, sőt monitorozási hibákat is képes felismerni.

A McSleepy elnevezésű robot csak megkönnyíti a munkát, de nem fogja felváltani az aneszteziológust a műtőben" - közölte Dr. Thomas Hemmerling, az egyik fejlesztő. A készülék kifejlesztése öt évbe telt, és hét műtét során tesztelték, ám további több ezer alkalommal kell még tesztelni, mielőtt a kutatók megkapnák a kanadai egészségügyi hivatal jóváhagyását.

2008.05.09 09:03:02

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések