Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robot tanítja a stroke túlélőit a kézfogásra

kategória: Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy robotkarral való kézfogás lehet új lehetőséget biztosít a stroke-betegek felépüléséhez, hogy újból megtanulhassák használni a karjukat. Kutatók a "Braccio di Ferro", azaz a Fémkéz nevezetű robot 10 betegen való próbavizsgálatáról írnak a  BioMed Központ szabadon hozzáférhető Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation folyóiratában.


Elena Vergano, az olaszországi Genova Egyetem kutatója az Olasz Technológiai Intézet egy kutatócsoportjával dolgozott együtt, hogy kifejlesszék a robot segédeszközt. "Előzetes eredményeink alapján minden rendben halad és a teljesítmény terén statisztikailag lényeges előrelépés történt. A  jövőbeni vizsgálatoknak meg kellene erősíteniük, hogy a robot-asszisztált fizikoterápiás kezelések gyakorlati eredményeket hoznak a mindennapos tevékenységekben" - mondta el a kutatónő.

A robot a helyes módon vezeti a betegek kezét, míg a helytelelen mozdulatoknak bizonyos mértékben ellenáll. Ez az interaktív támogatás lehetővé teszi a váltakozó szintű segítséget, arra buzdítva a betegeket, hogy újra megtanulják használni a karjukat.

Vergaro elmondásai szerint "a stroke túlélői abnormális mozdulatokat tesznek karjukkal, például a vállukat használják karjuk megemeléséhez, vagy a törzsükkel dőlnek előre ahelyett, hogy kinyújtanák a könyöküket. Az ilyen helytelen mozdulatok korlátozhatják őket a magasabb szintű mozgás képességek elérésében és a rossz mozdulatok újbóli használatához vezethetnek. A helyes mozdulatok bemutatásával a robot segíteni tud az alany mozgatórendszerének a kívánt mozdulatok tapasztalat utáni megtanulásában."

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések