Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robot fogja altatni?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia

Teljes műtéti altatásra képes robotot fejlesztettek ki Franciaországban, amerikai technológia segítségével - jelentette be a fejlesztési csapat vezetője. A prototípust közel kétszáz betegen már ki is próbálták.

"Az automata irányító rendszer mentesíti az aneszteziológust egyik feladatától, aki így figyelmét kizárólag a beteg állapotának ellenőrzésére fordíthatja, ami különösen fontos" - mondja Marc Fisher professzor, a suresnesi Foch Kórház aneszteziológiai osztályának főnöke, aki két másik szakemberrel együtt a módszer kifejlesztője.

Az ­altatóorvos tevékenysége magába foglalja az altatószer és fájdalomcsillapítók beadását éppúgy, mint a beteg állapotának ellenőrzését a műtét folyamán. A francia rendszert több mint 200 emberen tesztelték, tíz francia, egy belga és egy német kórházban.

"Az elmúlt négy évben finomítottuk módszerünket" - nyilatkozta Fischer pénteken. "Bár a közeljövőben ez még csak egy kutatási segédeszköz, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a nem túl távoli jövőben a készüléket a mindennapokban is használjuk" - jegyezte meg.

"A rendszert nem mi találtuk fel, mi csak továbbfejlesztettük. Azonban mi vagyunk az egyetlen csapat a világon, akik egy rendszer segítségével végzik az altatást a teljes operáció során" - tette hozzá.

"Ráadásul betegeinket állapotuk súlyosságától és a műtét hosszától függetlenül is kezelni tudjuk, akár 14 óráig tartó beavatkozás esetén is. A hozzáadott érték a szoftverben rejlik" - mondja Fischer.

A rendszer képes az alvás mélységét az agyi aktivitásból elemezni. A beteg homlokára helyezett elektróda képessé teszi a monitort arra, hogy az alvás mélységét egy nulla és száz közötti skálán helyezze el. Az adatok egy számítógépbe kerülnek, mely ellenőrzi a morfin és egyéb altatószerek adagolását, és figyelmeztet az esetleges állapotromlásra. A teljes folyamatot aneszteziológus figyeli folyamatosan.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.14 09:12:09

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések