Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ritmust a babáknak!

kategória: Gyermek-egészségügy, Neurológia

Már a két-három napos csecsemők is képesek észlelni a zene ritmusát - állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia Élettani Intézete és az Amsterdami Egyetem Logikai, Nyelvi és Számítási Intézete.

A közös kutatási eredmények cáfolnak olyan régebbi feltételezéseket, miszerint a ritmusérzék a születést követő első hónap során fejlődik ki, például azáltal, hogy a szülők ringatják a gyermeket.

Kiderült, hogy a ritmus indukció vagy veleszületett képesség, vagy még az anyaméhben fejlődik ki, minthogy a hallórendszer három hónappal a születés előtt már minimum részben működőképes. A hallási képességek alapjául szolgáló ritmus indukció szükséges a hangokkal történő kommunikációhoz, lehetővé téve a csecsemőknek, hogy alkalmazkodjanak a gondviselőjük beszédritmusához, és érzékeljék, mikor válaszoljanak vagy szóljanak közbe saját hangjukat hallatva.

Mivel nem lehetséges, hogy újszülöttek viselkedési reakcióit figyeljék, a kutatók feji elektródákat alkalmaztak, és az agyi elektromos aktivitást mérték. Az újszülöttek fejhallgatón keresztül egyszerű rock ritmust hallgattak, melyet lábcin, pergő és lábdob segítségével hoztak létre. Az alapritmus több variánsát alkalmazták, melyekből néhány nem hangsúlyos ütést kihagytak. Ezeket a variációkat játszották le a csecsemőknek, melyekben a hiányos ütem alkalomszerűen megjelent. Amint a hiányos ritmus elkezdődött, az újszülöttek agyi aktivitása megnőtt, jelezve, hogy a hiányzó ütést hallaniuk kellett volna.

2009.02.02 13:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések