Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ritka, de rendkívül fájdalmas: a bambusznád-gerinc

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?

Május 8-án tartották hazánkban a Bechterew-kór világnapját. Az érdeklődőket a gyötrelmes betegség sorsközössége hozta össze, a rendezvényen pedig megtudhatták, hol tart ma a tudomány ennek az alattomos kórnak a kezelésében.  

A Bechterew-kór elsősorban a gerinc kisízületeinek és szalagjainak, a keresztcsont-csípőcsont ízületeinek a gyulladását jelenti (spondilitisz ankilopoetika, SPA). Jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, az ízületi felszínek pusztulása, az ízületek elcsontosodása, aminek következménye a botmerev (bambusznád) gerinc kialakulása. A betegség 20-24 éves korban kezdődik, oka ismeretlen, azonban az öröklésnek biztosan szerepe van benne, és a férfiakat háromszor gyakrabban sújtja.
A világnapon Dr. Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem osztályvezető klinikai adjunktusa az új reumatológiai kezelések lehetőségeiről szólva azt hangsúlyozta, hogy minden betegnek egyénre szabott gyógymódot kell választani, hiszen a betegség különböző szakaszaiban eltérő kezelésre van szükség. A legjobb eredményeket a kombinált kezelésektől lehet várni, amelyekben helyet kaphat a gyógyszeres terápia mellett a gyógytorna. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, és a gondosan megválasztott gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók alkalmazása. A megfelelő terápia a betegek mintegy 80 százalékánál hoz javulást.

TIPP

Tudjon meg többet a Bechterew-kórról! A betegséggel foglalkozó honlap pedig a www.bechterewes.hu


Dr. Géher Pál, a Semmelweis Egyetem tanára - akinek ez alkalommal mutatták be dr. Szántó Sándorral közösen írt "Kérdések és válaszok a Bechterew kórról" című könyvét -, a tanácskozáson a betegséggel kapcsolatos gondokról, problémákról és a megoldás lehetőségeiről beszélt. Felhívta a figyelmet azokra a mellékhatásokra is, amelyek a különböző gyógyszereket és terápiákat kísérhetik.  Mindezt azért, hogy érzékeltesse, milyen körültekintően kell kezelni a betegséget, és hogy jelezze, sokféle, egyedi megoldás létezik, amely enyhíteni képes a betegek bajait.

2010.05.17 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések