Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Riasztó képek dohányosoknak

kategória: Dohányzás

Jövő szeptembertől csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani, és 2013-tól csak ilyen csomagolású termék hozható forgalomba. A gyártóknak kötelezően megszabták azt is, hogy sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtathatják meg a figyelmeztetéseket, azok méretét, és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.

Képpel illusztrálva hatékonyabbak a figyelmeztető feliratok. Azért van szükség rájuk, mert a magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8 százaléka kipróbálta, az általános iskolás gyerekek 30 százaléka pedig rendszeresen dohányzik. 18 percenként meghal valaki dohányzással összefüggő betegségben. Naponta 70, évente pedig csaknem 30 ezer ember hal meg dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt.

2011.12.21 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Miért nem élünk addig, amíg élhetnénk?

Az emberi faj életkapacitása jelenleg 130-135 év. Amennyiben nem érnék a szervezetet kórképző ártalmak, az ún. "természetes öregedéssel" ennyit élhetnénk. Az egyének azonban igen nagy különbségeket mutatnak az esélyek és kockázatok tekintetében.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések