Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rezisztenssé válnak az influenzatörzsek

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Kanadai és amerikai tudósok két típusú vírusellenes gyógyszerrel szembeni  ellenállást vizsgálták és kiderült, hogy egyre inkább rezisztensek az influenzavírusok.

A Journal of Infectious Diseases december 7-i online számában megjelent vizsgálat 28, 2008 és 2010 között izolált szezonális H1N1-törzsre terjedt ki, melyek öt országból származnak. Egyes törzsek rezisztensnek bizonyultak mind az M2-gátlókkal (amantadin és rimantadin), valamint a neuraminidáz-gátlókkal (oseltamivir és zanamivir) szemben is.

A kutatók megállapították, hogy mutációk, vagy más vírussal való kombináció következtében többszörös rezisztencia alakulhat ki a korábban egyszeres rezisztenciát mutató vírusokban. A kettős rezisztencia előfordulása a 2007-es év 0,6 százalékáról 2010-re már 28 százalékra növekedett.

Dr. Larisa Gubareva (amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ) szerint ilyen módon a jövőben igen korlátozottá válik a ma használatos szerek hatásfoka, vagyis hamarosan új szereket kell fejleszteni, melyek újfajta stratégián alapulnak.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések