Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Részegségmérő program a briteknél

kategória: Alkoholizmus, Gondolta volna?

A karácsonyi időszakban elindított interaktív program keretében a brit alkoholistáknak lehetőségük lesz más italozókkal összehasonlítani alkoholfogyasztásukat.

Hatalmas érintőképernyőket állítanak fel London, Glasgow, Birmingham és Leeds belvárosaiban, amelyek segítségével az emberek beírhatják, mennyi alkoholt fogyasztottak az elmúlt 24 órában, és ellenőrizhetik, milyen arányban áll ez az országos átlaghoz képest.

A Drinkaware jótékonysági szervezet által elindított kezdeményezés annak a folyamatos erőfeszítésnek a részét képezi, amivel megpróbálják Nagy-Britannia hírhedt nagyivó kultúráját mérsékelni, amely a karácsonyi és a szilveszteri időszakban tetőpontjára hág.

"Sok ember számára a december és az ünnepek időszaka arról szól, hogy összejönnek a szeretteikkel, és koccintanak egy-két pohárral, vagy még többel!" - nyilatkozta a Drinkaware igazgatója, Chris Sorek. "Valószínűleg tényleg ünnepi a hangulat, de mégis fontos, hogy tisztában legyünk, mennyi alkoholt iszunk - a szélsőséges alkoholfogyasztás hosszú távú hatásai sokkal tovább tarthatnak, mint a karácsonyi időszak. A brit bulizók az ünnepek alatt több mint 600 millió egységnyi alkoholt fogyasztanak, ami 265 millió pint sörnek, 602 millió vodkának illetve 286 millió pohár forralt bornak felel meg."

A britek közel fele, 47 százaléka állítja azt, hogy karácsonykor valószínűleg többet fog inni az ajánlott napi alkoholmennyiségnél, ami nők esetében napi két-három egységnyi alkohol, férfiak esetében pedig három-négy egységnyi.

"Bár óriási mennyiségnek tűnik, a 602 millió egységnyi alkohol valószínűleg alábecsüli azt a mennyiséget, amit az ünnepek alatt valójában magunkba döntünk" - állítja Sorek. "A britek karácsonyi alkoholfogyasztását mérő kísérlet lebonyolításával arra ösztönözhetjük az embereket, hogy elgondolkozzanak, mennyi alkoholt fogyasztottak az elmúlt 24 órában, és ezzel párhuzamosan felvilágosítsuk őket az alkohol egységekről."

Az érintőképernyők révén összegyűjtött információt a jótékonysági szervezet weboldalán összesítik, a végső eredményeket pedig a jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

2009.12.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések