Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Részegek halálos veszélyben!

kategória: Alkoholizmus, Neurológia, Pszichológia

Az alkohol eltompítja az agy azon részét, amely a veszélyek felmérését végzi. Ezért fordulhat elő, hogy egy részeg nem veszi észre, ha valaki fenyegető szándékkal közeledik felé - hozták nyilvánosságra amerikai kutatók.

"Ez a jelenség igen gyakori. A részegek olyan dolgok miatt kerülnek összetűzésbe, amelyeknek józanon nem is tulajdonítanának jelentőséget" - nyilatkozta Dr. Jodi Gilman, az Alkoholfüggőség és Alkoholizmus Országos Intézetének munkatársa. Dr. Gilman és munkatársai 12 embert vizsgáltak meg, akiknek intravénás alkoholt adtak be, majd agyi
aktivitásaikat megfigyelés alatt tartva különböző érzelmi reakciókat kifejező képeket mutattak nekik. A doktornő és csapata ugyanezt a kísérletet később elvégezték egyszerű sós infúzióval is.

Ahogyan várható volt, a placebóval végzett kísérlet során az alanyok agya reagált az ijesztő és fenyegetést jelentő képekre. "Agyunk fokozottan reagál a fenyegetést jelentő tényezőkre, jelzi nekünk, ha veszélyben vagyunk" - nyilatkozta Dr. Gilman.
Az alkoholos infúzióval végzett teszt során ezek az érzékek jelentősen eltompultak, az agy ilyenkor nem tud különbséget tenni a fenyegetést jelentő és ártalmatlan ingerek között.

"Ezért gyakori, hogy a részeg emberek gyakrabban kerülnek bajba, ugyanis nem tudják, hogy mi az, ami veszélyt jelent rájuk és másokra nézve" - nyilatkozta Dr. Gilman.

"Az alkohol emellett szociális síkosítóként is jól használható: csökkenti a szorongásokat, és felszabadulttá teszi az embert. Azt azonban, hogy ezt milyen agyi folyamatok befolyásolása során éri el, még nem tudjuk" - nyilatkozta a doktornő.

Kutatások szerint az alkohol serkenti a striatum nevű agyi terület működését, amely az elégedettség érzéséért felelős. A kutatók remélik, hogy később kezelési módszereket fejleszthetnek ki az alkoholizmusban szenvedő betegek számára az új eredmények birtokában.

A mostani kísérletben részt vevő alanyok mind csak alkalmi alkoholfogyasztók voltak. Dr. Gilman a jövőben szeretné megismételni a kísérletet, de akkor már alkoholfüggők bevonásával.

2008.05.06 09:02:41

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések