Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért bámulják meg az idegen nőket a férjek

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Ha egy nő gyakran rajtakapja a férjét, hogy végigméri a mellettük elhaladó nőket, ne hibáztassa - a kutatók szerint az evolúció az oka. A Stirling Egyetem és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak az Archives of Sexual Behaviour szaklapban közzétett új kutatása azt mutatta, hogy míg a nők az ismerősnek tűnő férfiarcokhoz vonzódnak jobban, a férfiak az újonnan látott női arcokat tartják vonzóbbnak.

A pszichológusok egy kísérlet során több tucat fényképet mutattak férfiaknak és nőknek emberi arcokról. Minél gyakrabban látták a nők ugyanazt a férfiarcot, annál vonzóbbnak találták, a férfiak azonban kevésbé vonzónak értékelték azokat a női arcokat, amelyeket másodszor láttak. A kutatók úgy vélik, ez az evolúcióval magyarázható, melynek során a férfiak úgy fejlődtek, hogy lehetőleg minél több partnerrel párosodjanak.

A kutatók szerint az eredmények részben az úgynevezett Coolidge-hatással magyarázhatók, mely szerint a férfiakat jobban felizgatja az új szexuális partner újdonsága, mint a nőket. Az elmélet a harmincadik amerikai elnökről, Calvin Coolidge-ról szóló anekdotáról kapta a nevét. A történet szerint egy farmlátogatás alkalmával amikor az elnök feleségével közölték, hogy csak egy kakas van és sok tyúk, mert a kakas naponta többször párosodik, a First Lady így szólt: "Mondják el ezt Mr. Coolidge-nak!" Amikor azonban az elnök megkérdezte, hogy a kakas mindig ugyanazzal a tyúkkal párosodik-e, és erre nemleges választ kapott, így tromfolt: "Mondják el ezt Mrs. Coolidge-nak!"

Anthony Little pszichológus szerint a férfiak hajlamosak több partnert keresni, mivel ha több nővel párosodnak, rendkívül nagymértékben meg tudják növelni reproduktív sikerüket. "Gyakorlati szempontból azonban nincs értelme annak, hogy a férfiak ide-oda csapongjanak, és különböző nőktől sok-sok gyermekük legyen" - véli dr. Jane McCartney pszichológus.

2013.07.12 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések