Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hajtsa le a WC-tetőt!

kategória: Fertőző betegségek

Számtalan baktérium és vírus terjedését előzhetjük meg, ha még lehúzás előtt lehajtjuk a WC fedelét - állítják a kutatók. Ahogyan sokan a kézmosás szükségességét sem veszik komolyan, a legtöbben csak akkor hajtják le a WC fedelét, miután már lehúzták azt. Kevesen tudják, mennyi baktérium szabadul robbanásszerűen a levegőbe egy-egy WC-öblítés során!

Mark Wilcox ,a Leeds Oktató Kórház mikrobiológiai igazgatója és munkatársai a legújabb kutatásuk során ezt a jelenséget vizsgálták, kíváncsiak voltak arra, hogy a WC-öblítéskor hogyan terjednek a baktériumok. Kísérletükhöz steril WC-ket a kórházakban gyakran jelenlévő, hasmenést okozó szuperbaktériummal kezelték. Ezután a baktérium terjedését vizsgálták, attól függően, hogy az öblítés előtt lezárták a WC fedelét, vagy sem.

Az eredményekből kiderült, hogy amikor a fedél nyitva volt, a baktérium 10 centiméterrel az ülőke fölé, valamint a padlóra és a WC tartály mindkét oldalára is eljutott. Ráadásul a levegőben még 90 perccel később is kimutatható volt. Abban az esetben, amikor azonban a fedelet már a WC öblítése előtt lehajtották, a baktériumokat semmilyen közvetlen felületről nem tudták kimutatni.

A kutatás eredményei a szakértők szerint elsősorban a kórházakban lehet nagy jelentőségű. De otthonokban is rengeteg fertőzést előzhetnének meg az emberek, ha lecsuknák a WC tetejét. "Nincs sok haszna, ha csak akkor hajtjuk le a WC fedelét, amikor már lehúztuk. Hajtsák le a fedelet az öblítés előtt, és mossanak kezet utána" - tanácsolja a doktor.

2012.01.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Méltányossági gyógyszertámogatások

Az általánosan nem szabályozható, sajátos, egyedi esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz méltányossági kérelemmel lehet fordulni. Nézzük ennek feltételeit!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések