Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Reneszánsz kavalkáddal kezdődik a Diósgyőri Várfesztivál

kategória: Programajánló

A reneszánsz Magyarország virágkorát, Beatrix királyné diósgyőri udvartartását elevenítik meg kosztümös szereplőkkel, zenészekkel, táncosokkal, mutatványosokkal a nyári Diósgyőri Várfesztivál nyitó napján, szombaton. Mátyás királyt Helyey László Jászai-díjas színművész, a királynét Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája jeleníti meg, az udvari bolondokat, Beckót és Mujkót Badár Sándor és Szőke András alakítja.

A szombati szezonnyitó után május 30-ától négy napon át a gyermekeket várják a Borsodi Fonó elnevezésű rendezvényre, amelyet kifejezetten általános iskolások számára találtak ki annak idején. Az eddigi egész napos programokon több mint 30 ezer látogató vett részt. A rendezvény felhívását ez évben hét megye és Budapest általános iskoláiba küldték el, háromezer gyermeket várnak.

Június első hétvégéjén a felnőttekre is számítanak a szervezők a XV. Borsodi Fonó Folklórfesztiválon. Világzenei és népzenei koncertek, néptáncok, hagyományőrző csoportok fellépései és magyar népi gasztronómiai különlegességek szerepelnek a programkínálatban. Fellép a Ghymes együttes, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és Csík Zenekar.

Június 18. és 21. között rendezik meg a várban a VII. Magyar Fényünnepet. A Hunnia jurtafalu felállítását követően a várban kapnak helyet a 4 napos rendezvény programjai. Lesz íjászverseny, földgyógyító dobünnep, tűzszertartás és tűzön járás is.

A várszínházi estéké a főszerep július 23. és augusztus 17. között, számos hazai és határon túli magyar társulat lép színpadra.

A XII. Középkori Forgatag augusztusi 13-án és 14-én várja a vendégeket. A középkori fesztivál a vár XIV. századi mindennapjaiba repíti vissza a látogatót. Azt az időszakot eleveníti fel, amikor Diósgyőr vára Nagy Lajos király kedvenc tartózkodási helye, Zólyom és Buda mellett királyi székhelye volt.

A Diósgyőri Várfesztivál szezonzáró eseménye szeptember 10-én a vadas-boros nap lesz: a bükki vadászhagyományokat felelevenítve kialakítják a gasztronómiai utcát, valamint a borudvart, ahol az észak-magyarországi borút neves borait kóstolhatják meg a rendezvény látogatói. A gasztronómiai utcában vadas, halas ételeket árusítanak a szakácsmesterek, a várárokban pedig a társaságok vadas ételkülönlegességekkel nevezhetnek a főzőversenyre. A programokból nem hiányozhatnak a koncertek, a népi játékok, valamint a vadászhagyományokat felelevenítő bemutatók sem, mint a sólyomreptetés, az íjász- vagy a vadászkutya bemutató, illetve a trófea- és vadászruha-kiállítás.

2011.05.20 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tesztajánló

    Asztma-kontroll teszt

    Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


    Szponzorált hirdetések