Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Reneszánsz kavalkáddal kezdődik a Diósgyőri Várfesztivál

kategória: Programajánló

A reneszánsz Magyarország virágkorát, Beatrix királyné diósgyőri udvartartását elevenítik meg kosztümös szereplőkkel, zenészekkel, táncosokkal, mutatványosokkal a nyári Diósgyőri Várfesztivál nyitó napján, szombaton. Mátyás királyt Helyey László Jászai-díjas színművész, a királynét Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája jeleníti meg, az udvari bolondokat, Beckót és Mujkót Badár Sándor és Szőke András alakítja.

A szombati szezonnyitó után május 30-ától négy napon át a gyermekeket várják a Borsodi Fonó elnevezésű rendezvényre, amelyet kifejezetten általános iskolások számára találtak ki annak idején. Az eddigi egész napos programokon több mint 30 ezer látogató vett részt. A rendezvény felhívását ez évben hét megye és Budapest általános iskoláiba küldték el, háromezer gyermeket várnak.

Június első hétvégéjén a felnőttekre is számítanak a szervezők a XV. Borsodi Fonó Folklórfesztiválon. Világzenei és népzenei koncertek, néptáncok, hagyományőrző csoportok fellépései és magyar népi gasztronómiai különlegességek szerepelnek a programkínálatban. Fellép a Ghymes együttes, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és Csík Zenekar.

Június 18. és 21. között rendezik meg a várban a VII. Magyar Fényünnepet. A Hunnia jurtafalu felállítását követően a várban kapnak helyet a 4 napos rendezvény programjai. Lesz íjászverseny, földgyógyító dobünnep, tűzszertartás és tűzön járás is.

A várszínházi estéké a főszerep július 23. és augusztus 17. között, számos hazai és határon túli magyar társulat lép színpadra.

A XII. Középkori Forgatag augusztusi 13-án és 14-én várja a vendégeket. A középkori fesztivál a vár XIV. századi mindennapjaiba repíti vissza a látogatót. Azt az időszakot eleveníti fel, amikor Diósgyőr vára Nagy Lajos király kedvenc tartózkodási helye, Zólyom és Buda mellett királyi székhelye volt.

A Diósgyőri Várfesztivál szezonzáró eseménye szeptember 10-én a vadas-boros nap lesz: a bükki vadászhagyományokat felelevenítve kialakítják a gasztronómiai utcát, valamint a borudvart, ahol az észak-magyarországi borút neves borait kóstolhatják meg a rendezvény látogatói. A gasztronómiai utcában vadas, halas ételeket árusítanak a szakácsmesterek, a várárokban pedig a társaságok vadas ételkülönlegességekkel nevezhetnek a főzőversenyre. A programokból nem hiányozhatnak a koncertek, a népi játékok, valamint a vadászhagyományokat felelevenítő bemutatók sem, mint a sólyomreptetés, az íjász- vagy a vadászkutya bemutató, illetve a trófea- és vadászruha-kiállítás.

2011.05.20 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Gyógyító fürdők

  Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

  tovább


  Szponzorált hirdetések