Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rendellenesen működik a bulímiások agya

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia, Táplálkozás

A bulimia nervosában szenvedő nők sokkal élénkebben reagálnak a pszichológiai tesztek során, mint azok, akiknek nincsenek táplálkozási zavaraik. Az agyi képalkotó vizsgálatok eltérést mutatnak a viselkedést szabályozó agyi területeken - állítja egy új jelentés.

A bulimia nervosa gyakran tinédzser- vagy fiatal felnőttkorban kezdődik a cikk háttérinformációja szerint. Elsősorban a lányokat és a nőket érinti és abban nyilvánul meg, hogy a beteg ismétlődő falási rohamoktól szenved, melyet önhánytatás követ, vagy más kompenzáló viselkedés a súlynövekedés elkerülése érdekében. "A falási rohamokat a csökkent önirányítási képességgel hozzák összefüggésbe" - írják a szerzők.

A szerzők megjegyzik, hogy az önkéntes viselkedésünk szabályozását a frontostriatális körökként ismert idegsejtek segítik. Ennek működését a Simon-féle térbeli inkompatibilitási feladat teszteli. Ennek során a résztvevőknek fel kell ismerniük egy nyíl irányát, függetlenül attól, hogy a képernyő mely részén jelenik meg. A feladat könnyebb, ha a nyíl iránya illeszkedik a képernyő oldalához. A képernyő oldalának figyelmen kívül hagyása a nyíl irányának meghatározásához a viselkedés szabályozását igényli, hogy ne automatikusan adjunk válaszokat.

Rachel Marsh és munkatársai a Columbia Egyetemről illetve a New York-i Állami Pszichiátriai Intézetből 20 bulimiás és 20 egészséges nő teljesítményét hasonlították össze. A résztvevők úgy hajtották végre a feladatot, hogy közben MRI-vel vizsgálták őket. "A bulimiás betegek sokkal lobbanékonyabbak voltak, mint a kontrollcsoport résztvevői. Gyorsabban válaszoltak és több hibát vétettek azokban az esetekben, amikor a nyíl iránya eltért a képernyő irányától" - írták a szerzők. "Az ezt követő kongruens teszt során is gyorsabban válaszoltak, ami arra utal, hogy impulzívabbak azután is, hogy hibáztak".
Mikor a bulimiás betegek jól válaszoltak abban az esetben, amikor a nyíl iránya eltért a képernyő oldalának irányától, a frontostratiális körök nem olyan mértékben aktiválódtak, mint a kontrollcsoport tagjainál.

"A két csoport teljesítményének, illetve agyi aktivitásának különbsége arra utal, hogy a bulimia nervosiás betegek frontostriatális körei nem aktiválódnak megfelelő mértékben, mely valószínűleg a konfliktushelyzetre adott impulzív választ eredményezi. Úgy véljük, hogy a frontostriatális rendszer működtetési képtelensége vezet oda is, hogy nem tudják szabályozni a falási rohamokat és más impulzív cselekedeteket" - írták a szerzők.

A feltételezés kiterjesztése érdekében további tanulmányok szükségesek olyan impulzív személyek bevonásával, akik nem szenvednek táplálkozási zavaroktól; olyan tinédzserekkel, akik közel állnak a bulimia kialakulási időszakához; illetve olyan betegekkel, akik különböző súlyosságú tünetektől szenvednek.

2009.01.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések