Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Remény HIV-fertőzötteknek

kategória: Fertőző betegségek

Birmingham - A HIV-vírussal fertőzöttek életkilátásai több mint 13 évvel emelkedtek az 1990-es évek vége óta, köszönhetően az antiretrovírus terápiának, állítják a birminghami Alabama Egyetem és a vancouveri Simon Fraser Egyetem munkatársai.

 

A meghosszabbított túlélés miatt csaknem 40%-kal visszaesett a halálozási ráta a 43.355 HIV-fertőzött európai és észak-amerikai résztvevők körében, támogatva a HIV-elleni harc fejlesztését világszerte, jelentették ki a szerzők.

A tanulmány a The Lancet című brit orvosi folyóiratban jelent meg, az Antiretrovirális Terápiás Csapat szerkesztésében, mely a fent említett két egyetem mellett még több mint tucatnyi kutatási pontot foglal magába világszerte. A szerzők megvizsgálták az életkilátásokat és a halálozási rátát a 43 355 beteg körében, akik a kombinált vírusellenes terápia (cART) gyógyszerkoktélját szedték. Az adatokat 14 Európában és Észak-Amerikában végzett kutatás anyagából vették.

"A cART 1996-os bevezetése óta a szerek hatásosabbak, jobban tolerálhatók, szedésük könnyen betartható" - mondta Dr. Michael Mugavero, az Alabamai Egyetem Fertőző Betegségek Osztályának docense, a cikk társszerője. "Már látható a hosszú évek kutatásának, és a kemény munkának az eredménye, hogy a szereket széles körben is elérhetővé tegyük. Ez drámaian megváltoztatta az életkilátásokat, bár tény, hogy akik előrehaladott HIV-fertőzéssel kezdik meg a cART terápiát, nem élveznek hasonló mértékű előnyöket."

Az új Lancet tanulmány azt találta, hogy a cART 13,8 évvel hosszabbította meg a betegek életét. A terápiát 1996 és 1999 között 36,1 év várható átlagéletkorral kezdték meg. Akik 2003-2005 között kezdték alkalmazni, azoknál ez a szám 49,9-re emelkedett. A jó eredmények ellenére a HIV-fertőzöttek várható életkora jóval alulmarad a más krónikus betegséggel küzdőkhöz képest. Pl. az a HIV-pozitív beteg, aki 20 évesen kezdi szedni a cART-ot, átlagosan 63 éves koráig fog élni. 20 évvel korábban hal majd meg, mint nem fertőzött társai.

A betegek több mint felénél a HIV-fertőzés előrehaladott stádiumát állapították meg, esetükben a cART előnyei nem látszanak világosan, mondta Mugavero és a cikk szerkesztője, Robert Hogg a Simon Fraser Egyetemről. Fontos lenne az AIDS-tesztek fejlesztése, és a kezelés minél szélesebb körű terjesztése.

2008.07.30 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Barbie középkorúan is hódítani akar

Elég egy pillantást vetnünk az újságok fogyókúrás oldalaira, hogy láthassuk: a nyugati társadalmakban manapság a karcsúság jelenti az egészséget és a szépséget. Nem véletlen hát az evészavarok egyre gyakoribbá válása sem. Sokan rettegnek a túlsúlytól.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések