Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rejtőzködő félelmeink

kategória: Neurológia, Pszichológia

A félelem természetes része érzelmi életünknek, és gyakran védekező mechanizmusként is működik. Időnként azonban túlnő rajtunk, és igen nehéz legyőzni. Freiburgi, baseli és bordeaux-i tudósok számítógépes szimulációt alkalmaztak, hogy megvizsgálhassák a félelmek kialakulása és megszűnése körüli agyi folyamatokat. Ioannis Vlachos és kollégái (Bernstein Center, Freiburg) nemrég végzett kutatásuk során rájöttek, hogy legyőzött félelmeink a valóságban inkább csak elrejtőznek, és nem szűnnek meg teljesen.

Ennek oka egyszerűen az, hogy ezek a félelmek szó szerint zsigeriek: az agykéreg alatt mélyen található az amygdala rendkívül nagy szerepet játszik a félelmek kialakulásában. Egerek esetében a félelmet általában egy semleges inger, például egy bizonyos hang és egy kellemetlen, félelmet keltő inger együttes alkalmazásával vizsgálják. Emiatt az állatokból később a semleges inger is félelmet vált ki. A körülmények ebben az esetben is nagy szerepet játszanak: ha az ijesztő hangot megismételjük új, félelmet okozó inger nélküli környezetben, akkor az egerek legyőzik félelmeiket. Ha azonban ismét a régi vagy teljesen idegen környezetben hallják a hangot, a félelem azonnal visszatér. Lehetséges, hogy nem is múlt el?

Régóta tudjuk, hogy ideig-óráig képesek vagyunk leplezni félelmeinket. Ezért a jelenségért az amygdalában található két idegsejtcsoport felelős. A kutatók számítógépes szimuláció segítségével modellezték az amygdala idegi hálózatát, így találtak magyarázatot a félelmek működésének agyi folyamataira: az egyik sejtcsoport felelős a félelemért mint reakcióért, a másik pedig ennek az elnyomásáért. Az utóbbi aktivitása elnyomja az előbbit, így megakadályozza, hogy a félelemjelzések az agy távolabbi részébe is eljussanak. Mindenképpen megmaradnak azonban a kapcsolataikban fellépett változások, amelyek a félelmet kódoló neuronok fokozott aktivitása folytán jöttek létre. Így amint a félelmet elnyomó neuronok hatása eltűnik, például a közeg megváltozása miatt, e kapcsolatok újra aktivizálódnak: a félelem visszatér.

A tudósok szerint ezek a folyamatok emberek esetében is hasonlóan működnek. Megértésükkel a hatékonyabbá válhatnak a kóros félelmek kezelésével foglalkozó terápiás módszerek.

2011.04.08 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések