Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rejtélyes módon terjed a madárinfluenza

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

A madárinfluenza H7N9-es típusú vírusával fertőzötteknek körülbelül 40 százaléka nem érintkezett szárnyasokkal, illetve nem járt olyan környezetben, ahol madarakkal találkozhatott volna - közölte egy járványkutató főorvos kijelentése nyomán a kínai média. A szakemberek számára még mindig rejtély a jelenség, illetve a vírus terjedésének módja.

Ugyanakkor a kínai illetékesek és a WHO képviselői egybehangzóan azt állítják, nincs bizonyítékuk arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. A madárinfluenzával kapcsolatos központi rendelkezéseket kiadó egészségügyi főhatóság illetékese mindazonáltal elismerte, különleges körülmények között elképzelhető, hogy emberek egymást fertőzzék meg. De az ilyen esetek előfordulása rendkívül szórványos lehet - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban vizsgálják például a H7N9 első hivatalosan bejelentett áldozatának a családját, mivel az elhalálozott 87 éves sanghaji férfi idősebb fia szintén a fertőzöttek között van. A vírus terjedése továbbra is a keleti országrészben jellemző, de a Jangce folyó deltájának térségét elhagyva, immár a fővárosban és Közép-Kínában is megjelent a H7N9 vírus. Eddig 87 fertőzést regisztráltak Kínában a legfrissebb jelentések szerint, 17 esetben a betegség halállal végződött. A H7N9 elleni oltóanyag kifejlesztése még folyamatban van.

2013.04.20 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések