Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Régi-régi AIDS vírus

kategória: AIDS

Egy kutatás szerint a HIV leginkább elterjedt válfaja 1884 és 1924 között kezdett először terjedni emberek között, nem pedig az 1930-as években, ahogy eddig hitték. Ez a korábbi időpont pontosan egybeesik a nyugat és közép-afrikai régió városiasításának idejével. Ez az a terület, ahonnan a HIV-1 csoport M variáns vírusa először elterjedt. Ezen adatok alapján valószínűsíthető, hogy az urbanizáció és az egyéb rizikófaktorok együtt hozták létre a mostani HIV/AIDS helyzetet.A tudósok a kutatás során a hatvanas évekből származó HIV-1 M-el fertőzött szöveteket vizsgáltak meg. A vírustörzsek eredetének vizsgálata során kiderült, hogy a kórokozó megjelenése valamikor a huszadik század elejére datálható. Körülbelül ekkor kezdhette meg ámokfutását a vírus.

Újonnan kifejlesztett eszközök segítségével a tudósoknak sikerült 48 éves HIV géneket kinyerniük egy kongói nő nyirokcsomó biopsziájának szövetmintáiból. Ez a második legrégebbi ismert HIV minta a világon. A legrégebbi minta szintén ebből a régióból, egy kinshasai férfi vérmintájából származik, amit 1959-ben vettek le. A két minta közös genetikai eredettel rendelkezik, ami valamikor az 1900-as évek körül létezett.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.03 09:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések