Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Reggelizett már? Adunk egy tippet, és még fogyhat is!

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a reggelire elfogyasztott fehérjedús tojás csökkenti az éhségérzetet és az ebéd közben, illetve a nap többi részében bevitt kalóriák mennyiségét.

A Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány felfedezte, hogy azok, akik tojásalapú reggelit ettek, sokkal kevesebb kalóriát vittek be egy korlátlan fogyasztást biztosító büféasztalos ebéd során azokhoz képest, akik ugyanolyan energiatartalmú, de szénhidrátban gazdag kenyérféleséget reggeliztek.

Ez a tanulmány alátámasztja a korábbi kutatásokat, melyek felfedték, hogy a csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként reggelire megevett tojás segített a fogyókúrázóknak abban, hogy 65 százalékkal több felesleget adjanak le, és sokkal energikusabbnak érezzék magukat, mint azok, akik ugyanolyan tápértékű péksüteményt ettek.

"Egyre több bizonyíték támasztja alá a jó minőségű fehérje fontosságát az egészség szempontjából, különösen a reggeli étkezések során" - mondta Maria Luz Fernandez PhD, a Connecticuti Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora, a tanulmány szerzője. "Kétfajta tipikus amerikai reggelit vizsgáltunk meg. A résztvevők étvágyukról adott saját értékelése felfedte, hogy a fehérjében gazdag reggeli segít egész nap féken tartani az éhséget."

21 férfi vett részt a tanulmányban, mindegyikük kétféle reggelit evett. Egyik nap tojás alapú, fehérjében gazdag étel került a tányérjukra: 3 tojásból rántotta, illetve másfél szelet pirítós. A másik tesztnapon a péksüteményt ettek egy fél evőkanál zsírszegény sajttal és 200 gramm zsírszegény joghurttal.

A két reggeli ugyanannyi kalóriát tartalmazott, de mikor a tojásos menüt ették, az alábbiakat tapasztalták:

- A férfiak durván 460 kilojoul-lal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a három órával később felszolgált büféebédnél a tojásreggeli után

- A tojásos reggelit követő 24 órában az energiabevitel kb. 1 680 kilojoullal csökkent.

- A vérvétel eredményei kimutatták, hogy az éhségérzetet keltő gerlin nevű hormon szintje jelentősen nőtt a péksütemény elfogyasztása után.

A fehérje a legjobb reggeli

"Ha a napot olyan jó minőségű fehérjével indítjuk, mint a tojás, akkor ezzel kiválóan lehet segíteni a hosszan tartó jóllakottság-érzetet és a csökkent energiafogyasztást" - mondta Helenbeth Reynolds, regisztrált dietetikus és táplálkozási tanácsadó.

"A mindössze 494 kilojoult tartalmazó tojás egy kompakt, tápanyagokban gazdag, jó minőségű fehérje. A fehérje közel fele sok más tápanyaggal együtt a sárgájában található, ezért mindenkit arra bátorítok, hogy az egész tojást egye meg." 

Könnyű tojásreggelik

Reynolds javaslatai alapján fehérjében gazdag reggeli készíthető elképesztően gyorsan és könnyen.

- A gyors, laktató és kiegyensúlyozott étkezéshez egy tojást fel kell verni egy kis tálkában vagy bögrében, majd 60 másodpercig magas hőfokra a mikrohullámú sütőbe tenni. Legjobb hozzá a teljes kiőrlésű lisztből készült pirított angol muffin. Tetejére kerüljön zsírszegény sajt és egy karika paradicsom.

- Mindig legyen készenlétben főtt tojás a hűtőben, hogy egy gyors reggelihez fel lehessen használni.

- Előre meg kell sütni néhány tojást és pár adag zöldséget, amit később újra lehet melegíteni egy finom, laktató, fehérjedús reggelihez.

2010.04.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csont életére ható hormonok

A csontanyagcsere bonyolult hormonális szabályozás alatt áll. Nézzünk néhány alapvető tudnivalót erről!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések