Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívtunning talpmasszírozással

kategória: Alternatív medicina, Szív- és érrendszeri betegségek

A reflexológia lényege, hogy a kéz és láb bizonyos részeinek masszírozásával megnövelhető a véráramlás mértéke az adott területekhez kapcsolódó szervek irányába, melynek révén bizonyos betegségek esetében javulás érhető el. A skóciai Stirling Egyetem kutatócsapata nemrég arra a felismerésre jutott, hogy amikor valakinél az úgynevezett szívpontot masszírozzák, amely a bal talpon, a lábujjakhoz közel eső részen található, enyhe javulás tapasztalható a szív perctérfogata tekintetében, azaz a szív hatékonyabban kezdi pumpálni a vért. Ha azonban az illető csupán egy álkezelést kapott, amely során egyszerűen csak a talpát masszírozták, ugyanez a pozitív változás nem volt érzékelhető.


Amint arról Jenny Jones doktoranduszhallgató beszámolt, egyelőre ők maguk sem értik a jelenség okát, és a javulás sajnos csak a kezelés ideje alatt tapasztalható, utána már nem. A Complementary Therapies in Clinical Practice című lapban megjelent tanulmányból emellett az is kiderült, hogy nem tapasztaltak egyéb jótékony hatást, például a szívritmus vagy a vérnyomás javulását.

Két külön vizsgálat is úgy találta, hogy a reflexológia alkalmazása mind a szívbetegek, mind a koszorúér-betegségben szenvedők számára biztonságos. Ezzel együtt Edzard Ernst, az Exeter Egyetem professzora szerint a fenti vizsgálat során tapasztalt javulás nagyon csekély mértékű, ezért az eredmények alátámasztásához még további vizsgálatokra lenne szükség.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések