Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívtunning talpmasszírozással

kategória: Alternatív medicina, Szív- és érrendszeri betegségek

A reflexológia lényege, hogy a kéz és láb bizonyos részeinek masszírozásával megnövelhető a véráramlás mértéke az adott területekhez kapcsolódó szervek irányába, melynek révén bizonyos betegségek esetében javulás érhető el. A skóciai Stirling Egyetem kutatócsapata nemrég arra a felismerésre jutott, hogy amikor valakinél az úgynevezett szívpontot masszírozzák, amely a bal talpon, a lábujjakhoz közel eső részen található, enyhe javulás tapasztalható a szív perctérfogata tekintetében, azaz a szív hatékonyabban kezdi pumpálni a vért. Ha azonban az illető csupán egy álkezelést kapott, amely során egyszerűen csak a talpát masszírozták, ugyanez a pozitív változás nem volt érzékelhető.


Amint arról Jenny Jones doktoranduszhallgató beszámolt, egyelőre ők maguk sem értik a jelenség okát, és a javulás sajnos csak a kezelés ideje alatt tapasztalható, utána már nem. A Complementary Therapies in Clinical Practice című lapban megjelent tanulmányból emellett az is kiderült, hogy nem tapasztaltak egyéb jótékony hatást, például a szívritmus vagy a vérnyomás javulását.

Két külön vizsgálat is úgy találta, hogy a reflexológia alkalmazása mind a szívbetegek, mind a koszorúér-betegségben szenvedők számára biztonságos. Ezzel együtt Edzard Ernst, az Exeter Egyetem professzora szerint a fenti vizsgálat során tapasztalt javulás nagyon csekély mértékű, ezért az eredmények alátámasztásához még további vizsgálatokra lenne szükség.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések