Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Recept nélküli gyógyszerek miatt kerülnek intenzív osztályra a kisgyermekek

kategória: Gyermek-egészségügy

Az Egyesült Államokban jelentős számban kerülnek kisgyermekek intenzív osztályra "egyértelmű életveszélyes tünetekkel" a recept nélkül kapható megfázás- és köhögéscsillapító gyógyszerek használata következtében. Mindez annak dacára történik, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) januári ajánlása szerint kétévesnél fiatalabb gyermekeknek - éppen az életveszélyes komplikációk megjelenésének kockázata miatt - nem adhatók ilyen készítmények.

A pittsburghi gyermekkórház sürgősségi osztályának vezetője, Dr. Raymond Pitetti a Pediatrics folyóirat augusztusi számában kifejtette, a fent említett gyógyszerek kisgyermekeknél légzésleállást (apnoét) okozhatnak. Az amerikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (CDC) adatai alapján Amerikában évente mintegy 7000 11 év alatti gyermek szorul sürgősségi ellátásra a nátha és köhögés kezelésére szolgáló gyógyszerek miatt. Ez alapján Pitetti azt a javaslatot tette, hogy az intenzív osztályokra életveszélyes állapotban bekerült gyermekeket rutinszerűen átfogó toxikológiai vizsgálatoknak kellene alávetni.

Dr. Randall G. Bond, a cincinnati gyermekkórházban működő Cincinnati Gyógyszer- és Méreginformációs Központ orvos-igazgatója ezzel szemben úgy véli, amellett, hogy az ilyen átfogó vizsgálatok "hasznosak" lehetnek, "túl sok az ismeretlen tényező ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le a [nátha- és köhögéscsillapító gyógyszerek és az életveszélyes tünetek közötti] kapcsolatról. Számos lehetőség vetődött fel, de a kérdés az, mit teszünk ezután? Nem tudjuk, van-e ok-okozati összefüggés" - tette hozzá.

Egyes szakértők felvetették, szándékos vagy nem szándékos mérgezések is szerepet játszhatnak a gyermekekben jelentkező életveszélyes mellékhatások kialakulásában, azonban mostanáig a téma szisztematikus tanulmányozására nem került sor. Pitetti és munkacsoportja ezért 274 kétévesnél fiatalabb gyermeken végzett teljes vizeletvizsgálatot. A gyermekek mindegyike életveszélyes tünetekkel került kórházba. A minták közül 13 (4,7%) bizonyult pozitívnak valamilyen vény nélkül kapható megfázás- vagy köhögéscsillapítóra, az érintettek szülei azonban tagadták, hogy ilyen készítményt adtak volna gyermeküknek. Pitetti mindezt háromféleképpen magyarázza: a szülők a tünetek fellépését követően szégyellték bevallani, hogy kezelték gyermeküket, a gyermek szervezetébe szoptatás útján jutott be a gyógyszer, vagy a szülők szándékosan tettek kárt gyermekükben.

2008.08.04 19:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Az aranyérbetegség kezelése

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések