Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rázza a hideg, nehezen lélegzik, megáll a szíve, hogy gyakorolhassanak rajta

kategória: Balesetek, elsősegély, Gondolta volna?

A megadott program szerint lélegzik, ver a szíve, majd "parancsra" rosszul lesz és megáll a szíve - ilyen dolgokra képes a speciális oktatóbaba, amelyen ezen túl a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyakorolhatnak a hallgatók.

A betegszimulátor - amely egy felnőtt ember méreteivel és egészségügyi értékeire alkotott baba - képes pislogni, beszélni, beállítható a pulzusa, légzése vagy a program segítségével akár a bélhangjai is. Így a diákok nagyon sokféle betegség tüneteit észlelhetik, tanulhatják meg nem csupán elmondásból, hanem saját szemükkel győződhetnek meg a változásokról, hallhatják a szívverést és légzéshangokat, tapinthatják a pulzust, elvégezhetik az infúzió bekötését, intubálhatnak, gyakorolhatják a hirtelen szívleállás tüneteinek felismerését, az újraélesztést - a baba ugyanis azokat az élettani tüneteket fogja produkálni, mint a valódi beteg ember, tehát adott esetben meghal. A különbség az - mondta Sebestyén Gábor, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai tanársegéde - hogy itt hibázás esetén a folyamat visszajátszható, elemezhető, a gyakornokok utólag kijavíthatják, amit elrontottak.

Médiatár főoldal
videó

Pislogott, rosszul lett és meghalt!

Pislogott, rosszul lett és meghalt!

Nézze meg rövid videónkban, mennyire élethű a betegszimulátor!

Olyan eseteket tapasztalhatnak meg, amelyeket valódi betegeken nem biztos, hogy a gyakorlati idő alatt megtapasztalnának. Begyakorolva a teendőket sokkal magabiztosabban és hatékonyan dolgozva vehetnek részt a klinikai gyakorlaton - élő beteg mellett.

A szimulátor szerepe hasonló a repülőgép pilóták oktatásában használatoshoz: nemcsak kinézetre életszerű, de a hozzá kapcsolt számítógép segítségével az adott kórképnek megfelelő élettani folyamatokat is képes modellezni. A laboratórium az egészségügyi oktatásban betöltött szerepe mellett pedagógiai és módszertani kutatásokra is alkalmas.

Kéky Kira

2009.09.18 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések