Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ráksejtvadászat a világ leggyorsabb kamerájával

kategória: Daganatos betegségek

A vérben keringő sok millió egészséges sejt között is képes gyorsan azonosítani néhány elkóborolt ráksejtet az a rendszer, amelyben egy optikai mikroszkóphoz a világ eddigi leggyorsabb kameráját csatlakoztatták amerikai kutatók. Új optikai mikroszkópjukról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben számoltak be a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) mérnökei.

A sok millió sejt között keringő, valahonnan elkóborolt sejtek észlelése és azonosítása automatikusan működő, nagy áteresztőképességű, egyúttal gyors technikát igényel, hiszen pontos eredményekre van szükség, méghozzá ésszerű időn belül. A digitális kamerával felszerelt mikroszkópokat tekintik jelenleg a legalkalmasabbnak a sejtelemzésre, hátrányuk azonban, hogy túl lassúak a feladatra. "Ahhoz, hogy a kóbor sejteket elkapja, a kamerának képesnek kell lennie arra, hogy folyamatos üzemmódban képek millióit készítse és dolgozza fel igen nagy mintavételezési sebességgel" - magyarázta Bahram Jalali kutatásvezető, aki szerint a hagyományos kamerák ehhez nem elég gyorsak és nem elég érzékenyek.

Az UCLA szakemberei olyan nagy áteresztőképességű, átfolyáson alapuló optikai mikroszkópot fejlesztettek ki, amellyel minden korábbi akadályt sikerült leküzdeniük. A rendszer érzékenysége olyan nagy, hogy az átáramló folyadékban valós időben detektál egymillió sejt között megbúvó egyetlen oda nem illő, kóbor sejtet. Vérvizsgálatnál alkalmazva másodpercenként 100 ezer vérsejt az új eszköz áteresztőképessége, ami körülbelül két nagyságrenddel jobb, mint a korábbi sejtelemzőké - idézte a kutatók eredményét a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

2012.07.10 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések