Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nőknek szól: rákra utaló jelek

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Annak ellenére, hogy a rák gyógyíthatóságában köztudottan fontos a korai felismerés szerepe, az érintettek sokszor figyelmen kívül hagyják a figyelmeztető tüneteket, és nem számolnak be róluk kezelőorvosuknak. Vannak pedig nőgyógyászati tüneteket, melyeket egyetlen felelősen gondolkodó nőnek sem lenne szabad figyelmen kívül hagynia.

Az első, talán hétköznapinak tűnő jelenség a feldagadt láb. Ha még fáj is, az mindenképpen intő jel lehet. Ugyanígy nem szabad elmenni a testsúlyvesztés mellett sem. A legtöbb nő örömmel szabadul meg néhány felesleges kilótól, de az ok nélküli fogyásról tájékoztatni kell egy szakembert.

Fontos tudni, hogy menopauza idején már nem szabadna véreznie senkinek, sőt a menstruációs ciklusok közötti időszakban sem. A szex közben előforduló vérzés, vagy a menstruáció idején jelentkező, szokatlanul erős vérzés az endometriózis vagy a rák jele is lehet.

Arról is tájékoztassa kezelőorvosát, ha állandó, sürgető vizelési ingert érez, főleg ha ez még hasfájással, puffadással is jár. A medence és a has körüli állandósult fájdalom, illetve az evéstől függetlenül jelentkező tartós telítettségérzet, továbbá a kellemetlen, felfúvódott állapot szintén figyelmeztető jel lehet. Csakúgy, mint az állandó kimerültség, levertség vagy az ok nélkül jelentkező, tartós émelygés.

Aki tehát e tünetek bármelyikét észlelné magán, ne habozzon, keresse fel nőgyógyászát, és számoljon be róluk.

2012.02.03 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések