Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákra (is) utalhatnak duzzadt nyirokcsomók

kategória: Celeb, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás

Szeptember 15-e a Limfóma Világnapja. Ezen a napon számos országban igyekeznek felhívni az emberek figyelmét erre a betegségre, amelyben hazánkban is

Évente több mint ezer ember betegszik meg limfómában Magyarországon.
A Magyar Rákellenes Liga az orvosszakma kiemelkedő szakértőit felkérve szervezte meg immár harmadik éve a Limfóma Világnapjának magyarországi rendezvényét, melyen bemutatták azt könyvet is, amelyet egy gyógyult beteg írt.

A program háziasszonya Sarnyai Eszter modell volt, aki maga is gyógyult limfómás, a megrázó, megrendítő könyv írója pedig Laky Zsuzsa, aki kilenc hosszú, embert próbáló hónapon át harcolt a rákkal, és győztesen került ki küzdelemből.

A 'rejtőzködő betegségnek' is nevezett limfóma abból a szempontból is rejtőzködő, hogy a közvélemény is keveset tud róla.
A felvilágosítás jegyében épp ezért az idei év üzenete: "Vizsgálja meg a nyirokcsomóit!" Bár nyirokcsomók duzzadása csak a betegek 70 százalékánál intő jel, mégis z egyik figyelmeztető tünet.
Ha a duzzanat nyilvánvaló és nyilvánvaló helyi ok nélkül nagyobb, két hét után is makacsul tartja magát, vagy növekszik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni - hívta fel a figyelmet Magyar Rákellenes Liga.

A szakemberek tartós, esetleg visszatérő "megmagyarázhatatlan" láz, erős éjszakai izzadás, melytől átázik a hálóruha és az ágynemű, akaratlan és jelentős fogyás, makacs bőrviszketés esetén is orvosi vizsgálatot javasolnak, mert ezek (más okok között) szintén utalhatnak limfómára.

Érdemes tudni, hogy sok ás daganatos betegséghez hasonlóan a a limfóma is eredményesen gyógyítható - ha időben felismerik. A megfelelő diagnózissal rendelkező betegek a hematológiai centrumokban már hazánkban is a leghatékonyabb kezelésben részesülnek.

A Magyar Rákellenes Liga tájékoztatása szerint egyes betegeket kemoterápiával, immunterápiával, sugár kezeléssel, vagy őssejt átültetéssel gyógyítanak. A legújabb kezelési lehetőség, amely mérföldkövet jelentett a limfóma kezelésében és melyet hazánkban is alkalmaznak, az immunterápiának az a formája, mely a daganatos nyiroksejtek ellen kifejlesztett ellenanyaggal, a szervezet károsítása nélkül csak a limfóma sejteket pusztítja el. Az utóbbi 4-5 évben ez a jól tolerálható immunterápia a standard kezelés részévé vált.

Kéky Kira

2008.09.17 08:36:33

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések