Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákra hajlamosít a HIV

kategória: AIDS, Daganatos betegségek, Fertőző betegségek, HPV

Kétszeres a rák rizikója a HIV-fertőzött betegek esetében az átlagos lakossághoz képest.

A HIV-fertőzött férfiaknál 2,3-szeres, míg a nőknél 1,5-szeres az esély a fertőzéshez kapcsolódó ráktípusokra - hangzott el az Amerikai Rákkutatók Szövetségének washingtioni kongresszusán. Mindez annak ellenére, hogy az AIDS-betegek körében hasonló a rák előfordulásának aránya az átlagos populációhoz.

A kutatók egyelőre nem keresték a jelenség okát, csak felhívták a figyelmet, hogy az orvosok tudjanak a HIV-betegek fokozott rákrizikójáról. "Fontos, hogy a HIV-fertőzöttet kezelő orvosok felmérjék a változtatható rizikófaktorokat - hangsúlyozta Meredith Shiels, a Johns Hopkins Népegészségtani Iskola epidemiológusa. Ismert például, hogy a számos rákra hajlamosító dohányzás gyakoribb a HIV-fertőzöttek körében."

Kollégáival közösen 11 amerikai és nemzetközi a témában megjelent közleményt elemezve jutottak a fenti következtetésre. Mivel bizonyos ráktípusok szoros összefüggést mutatnak az AIDS-szel - ilyen a Kaposi-szarkóma, a nem-Hodgkin limfóma, vagy a méhnyakrák - a többi rákos megbetegedés előfordulására nem fordítottak idáig figyelmet. Most azonban, hogy egyre nő a HIV-fertőzöttek élettartama, előtérbe került a kérdés.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.20 15:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések