Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákot okozhatnak a hidratáló krémek?

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet

A milliók által használt hidratáló krémek egerekben bőrrákot indukáltak, de a szerzők erősen kétlik, hogy a krémek az emberre is veszélyt jelentenének - olvasható egy friss tanulmányban.

Az amerikai New Jersey-beli Rutgers Egyetem kutatói négy, széles körben elterjedt arckrémet tesztelt olyan génmódosított szőrtelen egereken, amelyeket előtte nagydózisú, rákkeltő UV fénnyel sugároztak be. A kísérlet vezetője azonban figyelmeztetett, hogy a rágcsálók bőre érzékenyebb, mint az emberé, míg más szakértőknek fenntartásaik vannak a tanulmány konklúzióinak fontosságában.

A tanulmány szerint az úgynevezett nem-festékes bőrdaganatok kialakulási valószínűsége 24-95 százalékkal volt nagyobb, mint a krémmel nem kezelt kontrollcsoport egereiben. A nem festékes bőrdaganatok emberben nagyon gyakoriak és sebészileg gyógyíthatók, nagyon ritka esetben azonban végződhetnek halállal.

Amikor az Allan Conney által vezetett kutatócsoport megismételte a kísérletet egy olyan rendelésre kevert krémmel, amelyből hiányzott számos összetevő, mint például az ásványi olaj vagy a nátrium lauryl szulfát, a daganatok aránya számottevően csökkent. Conney elmondta, további kísérletekre van szükség, hogy teszteljék a helyileg alkalmazandó krémeket emberen, mivel a rágcsálók bőrét nagyrészt szőr borítja, így az vékonyabb és áteresztőbb, mint az emberi bőr.

Az eredmények a Journal of Investigative Dermatology folyóiratban jelentek meg, amely a brit Nature kiadócsoporthoz tartozik.

A tanulmány emberre vonatkoztathatóságát több kutató is megkérdőjelezi. "Az egerek elő-érzékenyítésére használt UV fény nem helyettesítheti a napfényt" - kommentálta Brian Diffey, a nagy-britanniai Newcastle Egyetem professzor emeritusa. A rágcsálók által elszenvedett UV sugárzás dózisa magasabb, mint amennyiben egy ember általában egész élete során részesül, tette hozzá Diffey professzor.

Gordon McVie, az Európai Onkológia Intézet vezető konzultánsa elmondta: "A tanulmány nem bír semmilyen fontossággal az emberi bőrrák kialakulására vonatkozólag, és nem bizonyítja, hogy a hidratáló krémek bármilyen módon rákkeltőek lennének emberben."

A kísérletben vizsgált arckrémek a következők voltak: a Paddock Laboratories (Minneapolis, Minnesota) által gyártott Dermabase, a Healthpoint Ltd. (Forth Worth, Texas) által gyártott Dermovan, a Beiersdorf Inc. (Wilton, Connecticut) által gyártott Eucerin Original Moisturizing Cream és a Pharmaceutical Specialities Inc. (Rochester, Minnesota) által gyártott Vanicream.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.08.19 08:59:19

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések