Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákot okozhatnak a hidratáló krémek?

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet

A milliók által használt hidratáló krémek egerekben bőrrákot indukáltak, de a szerzők erősen kétlik, hogy a krémek az emberre is veszélyt jelentenének - olvasható egy friss tanulmányban.

Az amerikai New Jersey-beli Rutgers Egyetem kutatói négy, széles körben elterjedt arckrémet tesztelt olyan génmódosított szőrtelen egereken, amelyeket előtte nagydózisú, rákkeltő UV fénnyel sugároztak be. A kísérlet vezetője azonban figyelmeztetett, hogy a rágcsálók bőre érzékenyebb, mint az emberé, míg más szakértőknek fenntartásaik vannak a tanulmány konklúzióinak fontosságában.

A tanulmány szerint az úgynevezett nem-festékes bőrdaganatok kialakulási valószínűsége 24-95 százalékkal volt nagyobb, mint a krémmel nem kezelt kontrollcsoport egereiben. A nem festékes bőrdaganatok emberben nagyon gyakoriak és sebészileg gyógyíthatók, nagyon ritka esetben azonban végződhetnek halállal.

Amikor az Allan Conney által vezetett kutatócsoport megismételte a kísérletet egy olyan rendelésre kevert krémmel, amelyből hiányzott számos összetevő, mint például az ásványi olaj vagy a nátrium lauryl szulfát, a daganatok aránya számottevően csökkent. Conney elmondta, további kísérletekre van szükség, hogy teszteljék a helyileg alkalmazandó krémeket emberen, mivel a rágcsálók bőrét nagyrészt szőr borítja, így az vékonyabb és áteresztőbb, mint az emberi bőr.

Az eredmények a Journal of Investigative Dermatology folyóiratban jelentek meg, amely a brit Nature kiadócsoporthoz tartozik.

A tanulmány emberre vonatkoztathatóságát több kutató is megkérdőjelezi. "Az egerek elő-érzékenyítésére használt UV fény nem helyettesítheti a napfényt" - kommentálta Brian Diffey, a nagy-britanniai Newcastle Egyetem professzor emeritusa. A rágcsálók által elszenvedett UV sugárzás dózisa magasabb, mint amennyiben egy ember általában egész élete során részesül, tette hozzá Diffey professzor.

Gordon McVie, az Európai Onkológia Intézet vezető konzultánsa elmondta: "A tanulmány nem bír semmilyen fontossággal az emberi bőrrák kialakulására vonatkozólag, és nem bizonyítja, hogy a hidratáló krémek bármilyen módon rákkeltőek lennének emberben."

A kísérletben vizsgált arckrémek a következők voltak: a Paddock Laboratories (Minneapolis, Minnesota) által gyártott Dermabase, a Healthpoint Ltd. (Forth Worth, Texas) által gyártott Dermovan, a Beiersdorf Inc. (Wilton, Connecticut) által gyártott Eucerin Original Moisturizing Cream és a Pharmaceutical Specialities Inc. (Rochester, Minnesota) által gyártott Vanicream.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.08.19 08:59:19

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések