Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákmegelőző kapszulát dobnak piacra - hogyan hat?

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

A finn orvosi biotechnológiai cég, a Biohit hétfőn bejelentette, olyan kapszulát fejlesztett ki, amely a rákkeltő acetaldehid semlegesítésével segít a gyomor- és a garatrák megelőzésében.

Az acetaldehidet a szájüregben lévő mikrobák állítják elő alkoholból és cukorból. Az egészséges gyomorban lévő gyomorsav általában elpusztítja ezeket a mikrobákat, a savhiányos gyomorban azonban túlélhetnek, és ott folytatják tovább az acetaldehid termelését.


"Nyilvánvaló, hogy az acetaldehid első osztályú rákkeltő anyagnak minősül, vagyis a legrosszabb fajta rákkeltő tényezők közé tartozik, és az is egyértelmű, hogy a savhiányos gyomor a gyomorrák kialakulásának egyik kockázati tényezője" - nyilatkozta a Biohit vezérigazgatója, Osmo Suovaniemi. A vállalat vezetője elmondta, hogy a kapszula, melyet a Biohit a Helsinki Egyetem kutatóival együttműködésben fejlesztett ki, semlegesíti az acetaldehidet, amikor étkezéskor vagy alkoholfogyasztáskor beveszik, és ezáltal segít megelőzni a rák kialakulását.

"Azt csak a jövőben fogjuk megtudni, hogy pontosan hány rákos esetet sikerül megelőzni a készítménnyel" - tette hozzá Suovaniemi, mivel a kapszula rákmegelőző hatásának meghatározásához évekre lesz szükség.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a gyógyszer a szükséges klinikai kísérleteket követően megkapta a gyógyszerfelügyeleti hatóságok engedélyét.

A Biohit azt tervezi, hogy a vény nélkül kapható kapszula az idei év első felében lesz kapható a finn gyógyszertárakban, nemzetköri forgalmazását pedig legkésőbb 2011-ben kezdi meg. A hír következtében a Biohit részvényei 120 százalékos emelkedéssel 3,36 euróra ugrottak a helsinki tőzsdén.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2010.01.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések