Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákgyógyítás szoftveres segítséggel

kategória: Daganatos betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Két, a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítő orvosi képfeldolgozó szoftvert fejlesztett ki a GE Healthcare a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve. A korszerű duálenergiás komputertomográf (CT) berendezések két különböző energiájú átvilágítást használnak a felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben pontosabb lágyszövet-azonosítás érhető el.


Egy májra specializált alkalmazás lehetővé teszi a CT-felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a szerv belső szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. A fejlesztés könnyebbé teszi a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentősen növelve a diagnózis és a terápiatervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit.

Elkészült egy klinikai kutatást támogató prototípus is, amely alkalmas egy szerven belüli tumorok automatikus detektálására, az összetett szerkezetű daganatok kontúrozására, illetve duál-energiás CT-felvételek esetén a vizsgált tumorok összetételének meghatározására. E funkciók integrálása olyan bonyolult klinikai műveletet tesz lehetővé, mint az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, ami nagyon fontos a terápia hatékonyságának követése során, de a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2008-as adatai alapján a rák világszerte a vezető halálok, a májrák a harmadik leggyakoribb ráktípus. A magyarországi statisztikák szerint a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas, 2010-ben az összes halálozás 28 százalékát a daganatos betegségek okozták - ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések után. Az elhalálozásban vezető ráktípusok (tüdő-, vastagbél-, emlő-) jelentős arányban képeznek áttéteket a májban. Az általános kezelések mellett ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a májdaganatok diagnosztizálására.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.06 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések